Folding@Home är ett projekt från Stanford University som går ut på att använda en mängd vanliga persondatorer för att hjälpas åt med göra beräkningar, istället för att använda en superdator.

Beräkningarna görs för att analysera hur protein bildas i kroppen, när dessa proteiner bildas på fel sätt kan leda till olika typer av sjukdomar.

These calculations that we have to do are very challenging. Even if we were given all of the supercomputer resources in the country we still would not be able to do the types of things that we can do with folding@home.

Säger Vijay Pande, som är ansvarig för projektet på Stanford University. Idag består Folding@Home-nätverket av omkring 200 000 datorer som skickar in sina resultat via internet.

Sony har samarbetat med Stanford University för att utveckla en klient till Playstation 3. Tack vare att utvecklarna vet exakt vilken processor som används kan de optimera programmet på ett sätt som inte är möjligt med pc-versionen.

Ett nätverk med Playstation 3 skulle bli betydligt snabbare än med vanliga pc-datorer, 10 000 enheter skulle vara fem gånger snabbare än de datorer som används idag.

Detta gör det möjligt för forskarna att köra beräkningar som annars idag tar för lång tid att köra för att vara praktiskt genomförbara.

För att kunna delta med sin Playstation 3 behöver man ladda hem ett program från internet. Sedan lämnar man helt enkelt sin spelkonsol på även när man inte spelar. För att inte ställa till med problem körs inte programmet när man spelar.

Playstation 3 förväntas komma till Sverige först i mars nästa år.

Källa: CNN.

Läs mer om Folding@Home, ladda gärna hem pc-klienten.