Om allt går som det ska kommer både Gigabyte och Asus att börja massproducera sina RD790-baserade moderkort till AMD:s Phenom-processorer tidigt i september.

Styrkretsen RD790 bygger på en 65 nanometers tillverkningsprocess och tillverkas av Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (tsmc). Kretsen stödjer Hypertransport 3.0 samt Pci-express 2.0 samt AMD:s nya Crossfire-teknik vilket skall stödja tre grafikkort vilket agerar som ett till exempel.

Enligt tidigare rykten har RD790 41 stycken pcie-linjer vilket kan distribueras godtyckligt. Detta skall ge [news id="6172"]2,6 gångers prestanda[/news] jämfört med Crossfire med två grafikkort som ger 1,8 gångers prestanda. Tdp-värdet på kretsen ligger på låga 3 watt under ingen belastning och 10 watt under belastning.

RD790 kommer först skeppas med den äldre sydbryggan SB600 men sedan ersättas av den nyare SB700 i november. Troligen kommer det även dyka upp en "RS"-variant av denna styrkrets med integrerat grafikkort. Det har ryktats länge om denna styrkrets och det ryktas att den stödjer Direct X 10 vilket skulle göra AMD först på marknaden med en integrerad grafikkrets som stödjer Direct X 10.

Källa: Digitimes.