Denna text är skriven av Miika "él Mero" Into och Marcus "Pita" Rehnström. Berättelsen handlar om Folding@Home och varför medlemmarna är så entusiastiska kring projektet. Trevlig läsning!

Visst är det alltid intressant med nyheter? Jag drar igång webbläsaren och surfar in på Stanford Universitys officiella hemsida för Folding@Home-projektet. Det är tydligen fortfarande problem med Playstation 3-klienten, men det verkar enligt professor Vijay Pande bara vara en tidsfråga innan bekymren är lösta. Tydligen inget nytt på GPU-fronten idag heller, men förhoppningsvis blir det bättre snart.

SweClockers forum kan man alltid lita på. Jag smyger mig in och tar mig en titt i den stora Folding-tråden och får reda på vad som händer inom laget. Vi klättrar stadigt på topplistorna och är nu nära plats 80 bland världens bästa lag. På Extreme Overclockings statistiksida går det alltid att skaffa sig en god överblick av läget, och det går onekligen bra för medlemmarna. Världens största superdator blir med vår hjälp kraftfullare än någonsin.

För att försäkra mig om att inga poäng går förlorade gör jag en snabb kontroll av mina datorer. Jag ser att Folding-klienten tickar på och genererar poäng åt laget, precis som det ska vara. Min ”officiella” foldingdator består av en Intel Core 2 Quad Q6600 som är överklockad till 3,4 GHz. Jag kör två instanser av Arch-Linux i virtualiseringsprogrammet Vmware och dessa två ger mig cirka 4300 poäng om dagen. En enda dator som kan vika proteiner och frambringa kunskapsbit efter kunskapsbit till några av de puzzel som i dagsläget består av världens just nu vanligaste och mest förekommande sjukdomar.

Som ett sätt att fortsätta undvika det annalkande skolarbetet loggar jag in på foldinglagets IRC-kanal för att ta en titt på vad grabbarna egentligen har hittat på under dagen. Där inne rullar det på som vanligt, men idag fick jag ta del av den nyblivna moderatorn "Toxic Crow” idoga försök att pressa ut så många poäng ur sina maskiner som möjligt. Att mixtra med datorerna är alltid kul, eller hur?

Ibland frågar jag mig varför jag foldar. Gör jag det för vetenskapen, eller är det bara en kul sysselsättning? Ärligt talat är det nog en blandning. För vad är egentligen roligare än att kunna hjälpa till genom att utöva sin hobby. Att generera så många poäng som möjligt är lika mycket en tävling som ett mått av generositet, inte minst med tanke på vad sysselsättningen egentligen innebär.

Nu är du säkert nyfiken på vad vi är för några filurer, och det tänker jag inte avslöja än. Surfa istället in i SweClockers officiella folding-tråd och ta en titt på vad det hela handlar om. Våga ställ frågor och diskutera, för vi är alltid snabba med att hitta lösningar. Välkommen, och fold on!