Sony Ericsson kallar den nya telefonen för en ”arc slider” eftersom tangentbordet böjs framåt när det glider fram från undersidan av enheten. Telefonen mäter 110 x 53 x 16,7 millimeter och väger 145 gram. Kameran klarar av 3,2 megapixlar och har autofokus. Dessutom finns 400 MB inbyggt minne och plats för Micro-SD-kort. Den ovanligt stora skärmen har en widescreen-upplösning på hela 800 x 480 pixlar, vilket kan jämföras mot Iphone 320 x 480 pixlar.

Det råder ingen brist på nätverksmöjligheterna. Telefonen är utrustad med quad-band 3G HSDPA och HSUPA, GSM/GRPS/Edge, Wi-Fi och Bluetooth med A2DP ljudöverföring. Den har också GPS för navigation direkt i telefonen.

Xperia X1 är Sony Ericssons första mobiltelefon/handdator med Microsoft Windows Mobile. Tillverkaren har dock skapat ett alldeles eget gränssnitt som påminner en hel del om Apples Iphone, med animerade ikoner och stora möjligheter för användaren att själv ändra operativsystemets upplägg, det vill säga vilka applikationer som visas och går att komma åt direkt från menysystemet.

Den nya smarta mobiltelefonen kommer att börja säljas under den andra halvan av 2008. Priset är ännu inte fastställt.