Även den stora tyska elektronikkedjan Media Markt fick ett besök av EU- kommissionen. Media Markt är nämligen en av de butiker som Intel ska ha betalat för att inte sälja datorer med AMD-processorer. Att inte sälja ett företags produkter är inte olagligt, men däremot finns det EU-lagar som reglerar konkurrens, och de exklusiva avtal som Intel ingått med Media Markt ska enligt AMD strida mot konkurrenslagstiftningen.

Enligt Intel så är EU:s och AMD:s anklagelser ogrundade. Processorjätten säger att de inte gjort något olagligt, inte missgynnat konkurrensen och heller inte gjort något som är dåligt för konsumenterna.

Det finns för närvarande ingen information om EU-kommissionen under inspektionerna tagit några dokument från Intel eller Media Markt. Inspektionerna kommer dock som en påminnelse till Intel om att EU är beredd att ta till bryska metoder mot företaget. Nästa månad kommer Intel och EU att förhandla i Bryssel för att klargöra om världens största processortillverkare missbrukat sin dominanta marknadsposition för att missgynna AMD.

Det var i juli 2007 som EU formellt beskyllde Intel för beteenden som missgynnar konkurrensen och eventuellt strider mot lagen. Anklagelserna sträcker sig tillbaka till 2003 då Intel ska ha börjat med olagliga metoder för att konkurrera ut AMD. Förutom att betala butiker för att inte sälja datorer med AMD-processorer beskylls processorjätten även för att ha betalat datortillverkare att lägga ner eller skjuta upp produktlanseringar som använder AMD:s produkter. Avslutningsvis ska Intel ha sålt processorer under tillverkningskostnaden till regeringar och skolor, just för att hålla konkurrenten borta.

Om EU dömer att Intel är skyldig till att strida mot konkurrenslagstiftningen kan företaget bli tvungen att böta 10 procent av sina årliga intäkter, vilket betyder ungefär 24 miljarder svenska kronor. Intel är även under utredning i USA och Sydkorea med liknande anklagelser.

Källa: Ars Technica