Efter flera års kamp vann till slut Blu-ray och blev standarden som så småningom skall ersätta DVD-skivor ute i handeln. Jämfört med den konkurrerande standarden HD-DVD var skillnaderna relativt små, då båda formaten klarade av att lagra tillräckligt med data för att en film i HD-upplösning skulle få plats. Vad som till slut gjorde att Blu-ray vann var helt enkelt att fler filmbolag valde att ge ut sina filmer enbart i denna standard.

Efter att Toshiba officiellt gjort ett uttalande om att de skall sluta tillverka enheter för HD-DVD har det framkommit information om spelet bakom formatkriget. En förutsättning för att lyckas för både Blu-ray och HD-DVD var att övertyga filmbolagen att ge ut filmer i ens eget format, och till en början var läget relativt jämnt. Båda lägrena hade ungefär lika många avtal med de stora amerikanska filmbolagen och försäljningen världen över var ungefär lika. Men i januari vände allt då fler och fler bolag valde att bryta avtalet med HD-DVD och gå över till Blu-ray.

Många spekulerade i att stora summor pengar hade bytt händer och att Sony och övriga i Blu-ray-lägret helt enkelt hade betalt de stora filmbolagen för att skriva på för dem. Om detta stämmer eller inte finns det inga fakta om, men ett tecken är att filmbolaget Dreamworks inte kommer att ge ut filmer på Blu-ray-formatet på grund av ett exklusivitetsavtal med Toshiba.

We have a partnership with Toshiba and have an obligation to see this through. As you know, we have been well-compensated for our support. It really is in their court at this point to really declare what the next step will be. We’re poised either way to jump into the marketplace when the conditions are right to do so,

Vi kan bara spekulera i om samma avtal finns på Blu-ray-sidan. Det ryktas bland annat om att Time Warner mottog cirka 500 miljoner dollar för att byta format till Blu-ray. Det var med dessa övergångar som kriget tillslut avgjordes, och frågan är om inte dessa summor fällde avgörandet. Om rätt format vann eller inte var det således inte konsumenterna som avgjorde, utan återigen handlade det till stor del om ekonomiska frågor bolag emellan.

Källa: X-bit labs.