Det är svårt att säga vilken tillverkare som just nu har den största kylaren men Scythe ligger helt klart bra till med sitt monster. Kylaren heter Orochi efter namnet på en japansk drake, och den här kylaren har 140 mm fläkt. Som om inte det vore nog har kylaren hela tio stycken värmerör i koppar.

Enligt Scythe är Orochi tillräckligt kraftfull för att klara av moderna processor passivt. Fläkten är dock stor nog att enbart behöva rotera i 500 varv per minut, så kylaren ska vara väldigt tyst. Orochi och fläkten är faktiskt så stor att när den är monterad på moderkortet så kyls även minnesmodulerna. Aluminiumflänsarna på kylaren hänger över minnesmodulerna och med en fläkt monterad högst upp kan även minnena få luftcirkulation.

Orochi är 120 x 194 x 155 mm stor och väger nästan 1,3 kilogram. Priset är strax under 80 dollar.

Cooler Master kan givetvis inte vara sämre. Cooler Master V12 har inte en 140 mm-fläkt. Däremot har kylaren två stycken 120 mm-fläktar och på bilder vi sett av kylaren ser den nästan ut som ett solitt block aluminium. Med en ordentlig bas av koppar och åtta stycken värmerör kan V12 mycket väl vara världens tyngsta kylare att massproduceras. Vi har dock inte lyckats få tag på mått och vikt.

Även Thermaltake imponerar i supertungviktklassen. Thermaltake har på Cebit visat upp en ny processorkylare. Thermaltake V14 är baserad på den äldre kylaren V1 och har ett spännande utseende. V14 är ungefär dubbelt så stor som V1 och är helt tillverkad i koppar. V14 har sex stycken värmerör och precis som Orochi har den 140 mm-fläkt. Kylaren är förmodligen inte störst eller tyngst, men den är ändå extremt stor och har dessutom ett annorlunda utseende.

Avslutningsvis har Thermaltake visat upp sin dubbelkylare DuOrb. Den här kylaren är inte jättestor men är ändå ett intressant koncept. Orb-kylarna var aldrig så populära då värmeljus-designen sällan presterade bra. Kylaren har ett gäng värmerör och fläktarna verkar vara 80 mm stora, så förhoppningsvis kommer kylaren att prestera bättre än de gamla Orbarna.

Källa: The Inquirer, Hexus.