Service Pack är ett paket av uppdatering till en specifik produkt. Hos Microsoft finns dessa bland annat både till de olika Windows-versionerna och till Office-paketen. Dessa uppdateringspaket släpps med jämna mellanrum och brukar oftast tas emot med öppna armar av användarna då de rättar till buggar och problem med mjukvaran.

Tyvärr går inte alltid denna uppdatering som planerat utan vissa användare stöter på problem. I fallet med Service Pack 1 till Windows Vista som nyligen släpptes för bland annat den engelska versionen av operativsystemet har rapporterna varit många om inkompatibla drivrutiner och mystiska blåskärmar. Därför är det en välkommen nyhet att Microsoft ger support helt gratis till de användare har frågor relaterade till just Service Pack 1 av Vista.

Vanligtvis ger Microsoft själva endast support till användare som har köpt operativsystemet direkt ute i handeln, så kallad retail-versioner, och inte till OEM-kunder, de som fått operativsystemet levererat med en ny dator. Den senare kundkategorin har fått vända sig till sin datorleverantör, eller betala en summa till Microsoft för att få support, men så är alltså inte fallet den här gången.

Support ges på tre olika sätt från Microsofts. Antingen kan man kontakta dem via e-post, ringa och prata med dem över telefon eller chatta med en tekniker direkt inifrån webbläsaren. Vid sammanställning av den här nyheten var väntetiderna för de tre alternativen enligt följande;

  • E-post: 1 dag

  • Online-chat: 55 minuter 37 sekunder

  • Telefon: Ospecificerat

Enligt en taleskvinna för Microsoft är detta däremot inget specifikt för just Vista, utan en policy de har gällande Service Pack. Frågan är dock varför man då inte kommunicerar denna policy mer öppet då det är ett flertal användare världen över som söker just denna tjänst. Mest troligt är detta faktiskt något unikt för Vista, men man är inte beredd att kommunicera detta utåt mot kund.

The no-fee support is actually part of our Windows Service Pack policy, not something specific to Windows Vista SP1

För er som har problem med installationen av Service Pack 1 till Windows Vista hittar Microsofts specifika supportsida här. De som använder sig av den svenska Vista-versionen får dock vänta någon vecka ytterligare innan ni får möjligheten att ta del av Service Pack 1.

Källa: Computerworld.