Under slutet av förra året såg vi de första bärbara datorerna som kostade under 4000 kronor på den Svenska marknaden. I övriga världen introducerades vid samma tidpunkt Asus Eee vilket är en mycket liten och smidig bärbar dator med ett så lågt pris som 300 dollar, ungefär 2000 kronor. Asus Eee kommer att lanseras på den svenska marknaden under juni månad och då till ett rekommenderat pris av 3000 kronor. Detta pris kan anses något högt då vi under våren sett specialerbjudanden på fullstora bärbara datorer i samma prisklass.

Det är på denna lågprismarknad som den danska datortillverkaren Zepto nu vill slå sig in. I slutet av den här månaden är det tänkt att en komplett fullstor bärbar dator skall finnas tillgänglig till ett så lågt pris som 3099 kronor. Under våren har några datortillverkare erbjudit bärbara datorer med tillfälliga priser i samma nivå, men Zepto blir först ut med ett fast pris i denna kategori. Enligt Zepto själva är detta ett bättre alternativ än de så kallade minidatorerna som bland annat Asus Eee är.

Zepto Titan är en ny äkta bärbar dator till ett rekordlågt pris på bara SEK 3.099. Datorn blir lanserad i kölvattnet av de såkallade minibärbara datorerna, men målet är klart, att Zepto Titan ska utkonkurrera de nya små datorerna och placera sig tungt på marknaden i den lägre delen av prisskalan.

Prestandamässigt är det naturligtvis inte något monster vi talar om då det är en av de billigaste produkterna på marknaden. Men datorn kommer i vilket fall vara utrustad med en 2 GHz Celeron-processor, 1GB minne och 80 GB hårddisk som standard. Storleksmässigt kommer den vara betydligt mer påtaglig än Asus Eee och dess konkurrenter med en skärmstorlek på 15,4”. Tyvärr medföljer vare sig trådlöst nätverkskort eller operativsystem som standard, utan båda dess är tillval. Zepto motiverar avsaknandet av trådlöst nätverkskort med att många användare helt enkelt inte är i behov av ett sådant och då inte heller skall behöva betala för det i onödan.

  • Processor: Intel Celeron M550 2,0 GHz

  • Minne: 1GB

  • Hårddisk: 80 GB

  • Skärm: 15,4"

  • Minneskortsläsare: 3-i-1

  • Grafikkort: SiS Mirage

  • Trådlöst nätverkskort: Tillval

  • Operativsystem: Tillval, både Vista och XP tillgängliga.

Att som Zepto gör jämföra deras Titan direkt med Asus Eee och övriga minidatorer känns inte helt rättvist. De är inte likvärdiga på fler sätt än att de spelar i samma prisgrupp. Minidatorerna kommer troligen att användas som ett komplement till en annan dator när man är ute och rör på sig. Zepto Titan däremot är betydligt större och tyngre och inte lika mobil, utan bör istället ses som en mer fast lösning. Något som däremot talar för Titan är att den är betydligt mer kraftfull än minidatorerna, och dessutom mycket mer ergonomisk och lättarbetad på grund av storleken.

Utvecklingen hos bärbara datorer går i rasande fart och inom en kort tid kommer det inte finnas någon anledning för de flesta användare att köpa stationära datorer, vare sig pris- eller prestandamässigt. Zepto Titan har prestanda som räcker till för de flesta hemanvändare som inte är intresserade av att spela krävande spel, och till ett pris som är mycket konkurrenskraftigt. Det börjar alltså bli dags för en revolution bland många hemanvändare som fortfarande har gamla avdankade Hem-PC-datorer från strax efter sekelskiftet i sina hem.