Dell är en av världens största datortillverkare och levererar årligen miljontals datorer. Under 2007 var omsättningen 360 miljarder kronor vilket gör det till ett av väldens största företaget oavsett bransch. Deras huvudkontor är beläget i Texas, en amerikansk stat som inte är speciellt känd för sitt miljöarbete utan istället för den stora oljeindustrin.

Redan idag påstår Dell att företaget har de mest energisnåla datorerna på marknaden. Sedan 2005 har energikonsumtionen för deras Optiplex-serie sjunkit med hela 50 procent vilket resulterar i minskade koldioxidutsläpp på hela 23 miljoner ton. Även deras bärbara datorer har blivit mer energisnåla och Latitude-serien kräver i genomsnitt 16 procent mindre energi idag än jämfört med 2006. Men detta räcker inte för Dell.

Our customers are inspiring us to address the environmental challenges facing our planet [...]We’ve listened to them and are designing next-generation technologies that dramatically reduce energy consumption, drive meaningful cost savings and help achieve a low-carbon economy. It’s the right thing for our business, our customers and shared environment.

Enligt Dell efterfrågar deras konsumenter ännu mer energisnåla produkter och det är något man tänker leverera. De försöker att utveckla deras kommande modeller på ett sådant sätt att energikonsumtionen drastiskt kommer att sjunka.

För att nå målet på 25 procent lägre energiförbrukning till 2010 kommer Dell bland annat att arbeta med att ta fram så effektiva kretsar som möjligt, men även effektiviteten hos nätaggregat är en viktig del precis som fläktar energikrav.

Bortsett från energiförbrukningen anses Dell vara ett av de mest miljövänliga elektronikföretagen på marknaden. Enligt en lista som miljöorganisationen Greenpeace satt ihop placerar sig Dell på plats fem av 18 elektronikföretag. Den största anledningen till att Dell inte placerar sig högre sägs vara att de ännu inte helt frångått användandet av vissa farliga kemikalier, men detta skall enligt Dell vara löst redan nästa år.

Källa: TechConnect, TG Daily.