I den första lanseringsvågen från ATI är det tänkt att de båda grafikkorten 4850 och 4870 skall lanseras medan den snabbare tvillingen 4870 X2 får vänta ytterligare några veckor. Det gick till på samma sätt förra året då 3850 och 3870 släpptes före dubbelprocessor-kortet 3870 X2. Enligt de senaste uppgifterna kommer de första grafikkorten att lanseras den 18 juni, men då Nvidia planerar att släppa sina kort dagen före, är det möjligt att ATI flyttar sin lansering något för att få mer fokus på just sina kort.

Av allt att döma verkar ATI ligga bra till tidsmässigt med 4850 då den redan nu börjat skeppas ut till tillverkare. Det uppges att 4850 kommer att finnas tillgänglig i stort antal direkt vid lansering, men att 4870 först kommer att kunna levereras i stora volymer senare under sommaren.

Prismässigt sägs det återigen att ATI vill placera 4850 någon stans mellan 179 och 219 dollar och enligt källan pekar det just nu åt 199 dollar. Något exakt pris sägs ännu inte varit satt och kommer första att sättas under den kommande datormässan Computex i Taiwan.

Under ett besök hos en tillverkare i Taiwan stötte en grupp reportrar på ett Radeon 4850-kort och lyckades fotografera det ur ett flertal olika vinklar. Det står klart att kortet utseendemässigt inte kommer att skilja sig speciellt mycket från föregångaren 3850 och att det även den här gången kommer att räcka med en kylare som endast tar upp en kortplats.

Kortet har levererats direkt av ATI och dess syftet sägs vara att ge tillverkaren en chans att utveckla en egen kylare samt få fram dekaler till standardkylaren innan kortet lanseras på marknaden.

Källa: Bit-tech, TG Daily.