Så kallade mediaspelare är väldigt populära idag, [article id="6051"]vi testade[/article] nyligen bland annat Popcorn Hour A-100 som har sålt väldigt många enheter i Sverige den sista tiden. Asus Nova Lite PX24 skiljer sig från vanliga mediaspelare genom att det handlar om en komplett dator med processor, grafikkort och ljudkort.

Asus nya HTPC är mycket kompakt och har en volym på så lite som två liter. Måtten är 24,2 x 18,4 x 5,1 centimeter. Ska man ta med den till kompisen lär detta inte vara några problem då datorn bara väger 1,5 kilo. Själva chassit är rätt platt med en framsida som har en DVD-brännare samt en tryckkänslig startknapp.

Hårdvaran består av en Intel Celeron 220-processor på 1,2 gigahertz som bygger på Conroe-L-kärnan. Minnet är av DDR2-typ och datorn levereras från fabrik med två gigabyte. När det gäller hårddisk kan man antingen välja en 160- eller 250-gigabytesmodell som snurrar i 5400 varv för att datorn skall låta så litet som möjligt.

Moderkortet i datorn bygger på Intels 945GC samt sydbryggan ICH7. Det har ett integrerat gigabit-nätverkskort samt ett trådlöst nätverkskort som stödjer 802.11b/g. Vi ser även ett Realtek ALC888 som stödjer Dolby Digital och DTS Connect via optisk S/PDIF-anslutning. Grafikkortet är ett ATI Radeon 620LE som ansluts via en MXM-port precis som på vissa bärbara datorer. Det har en HDMI-utgång så att man enkelt skall kunna koppla den till platt-tv.

Enligt Asus skall Nova Lite PX24 klara av att spela upp 1080p-material utan problem, men sneglar man på hårdvaruspecifikationerna känns hårdvaran kanske möjligen lite för slö. Vi får helt enkelt vänta och se på denna punkt.

Datorn kommer i antingen svart eller vitt och har något som de flesta andra liknande maskiner inte har: högtalare. Om man inte har några högtalare tillgängliga har Nova Lite PX24 två stycken högtalare i sig. Några specifikationer på dessa har inte presenterats.

At only 2L in size, this world’s smallest mini PC is equipped with a built-in independent graphics card to seamlessly combine high quality audio/visual experiences with a tiny footprint.

Än så länge har Asus inte publicerat någon produktsida för HTPC:n, men detta lär troligen följa inom kort. Således är ingen prisinformation känd i skrivande stund.