Den som följt Intels framtidsplaner vet att de just nu jobbar på ersättare till processorerna som idag kan köpas i butik. Den nya arkitekturen heter Nehalem och bjuder på en hel del prestandaökande funktioner över Corearkitekturen, bland annat en integrerad minneskontroller. Preliminära tester på en Nehalemprocessor visar en ordentlig prestandaökning jämfört med en Core 2 Quad i samma klockfrekvens.

Flera olika Nehalemprocessorer kommer att lanseras, bland annat modellserier med kodnamnen Bloomfield och Lynnfield. Från ungefär vintern förra året har informationen varit att Bloomfield motsvarar Core 2 Extreme och Lynnfield motsvarar Core 2 Quad. Enligt läckt presentationsmaterial från Intel ser det dock ut som att Bloomfield även kommer att säljas i prestanda- och mellansegmentet.

Bloomfield är en fyrkärnig processor med hyperthreading, så operativsystemet uppfattar åtta stycken virtuella kärnor. Vidare har Bloomfield tre stycken DDR3-kanaler för sex stycken minnesplatser totalt. Mycket mindre information är känt om den fyrkärninga lillebrodern Lynnfield, men enligt informationen känd hittills kommer Lynnfield att stödja två kanaler och fyra minnesplatser.

En stor skillnad mellan Lynnfield och Bloomfield är den nya kommunikationsbussen. Bloomfield använder inte längre FSB för dataöverföring till och från enheter utan en ny bättre kommunikationsbuss som heter Quickpath Interconnect. Bloomfield och dess nordbrygga X58 kommunicerar bland annat med QPI.

Tre stycken Bloomfieldmodeller är kända hittills, varav enbart en av dessa kommer att säljas i Extremesegmentet. Modellerna på 2,93 GHz och 2,66 GHz kommer med stor sannolikhet vara mycket billigare.

Kodnamn

GHz

QPI

Cache

Minne

TDP

Sockel

Bloomfield

3,20 GHz

6,4

8 MB

DDR3-1333

130 W

LGA1366

Bloomfield

2,93 GHz

4,8

8 MB

DDR3-1066

130 W

LGA1366

Bloomfield

2,66 GHz

4,8

8 MB

DDD3-1066

130 W

LGA1366

Bloomfield lanseras det fjärde kvartalet. Bloomfield är enbart ett kodnamn och marknadsföringsnamnet är ännu inte bestämt.

Källa: Expreview.