Världens näst mest använda webbläsare är Mozilla Firefox. Till skillnad från huvudkonkurrenten Internet Explorer bygger Firefox på öppen källkod, vilket betyder att vem som helst kan gå in och granska hur programvaran fungerar ända från grunden.

Den mest synliga förändringen i version 3.0 är det uppdaterade gränssnittet. Standardtemat har gjorts om för att bättre passa in i Windows Vista, och ger ett betydligt mer avancerat intryck än tidigare. Precis som förut finns möjligheten att installera nya teman direkt från webbläsaren.

En annan stor nyhet är att Firefox 3 använder ett säkerhetssystem som blockerar sidor med skadlig kod. Ett flertal maskar och virus har fått sin spridning just via webbläsaren, och med hjälp av ett granskningssystem kan Mozilla svartlista bovarna och därmed varna användare som råkar surfa in på en infekterad webbplats.

Ytterligare en finess är att bokmärken kan användas direkt ifrån adressfältet via så kallad autokomplettering. Det räcker exempelvis med att skriva ”www.sw” för att komma till SweClockers.com, om denna adress har sparats ned som ett bokmärke. Även tidigare besökta webbplatser kan sökas igenom med hjälp av denna funktion.

Fler nyheter är:

  • Förbättrad minneshantering

  • Snabbare renderingsmotor

  • Bättre hantering av webbstandarder, klarar nu av Acid 2-testet

  • Säkrare hantering av lösenord

  • Mer avancerad funktion för nedladdning av filer

Firefox 3 släpps tisdagen den 17 juni. För användare som inte kan hålla sig till dess finns en förhandsversion (RC3) redo för nedladdning.