Folding@Home är ett forskningsprojekt på universitetet Stanford Univeristy i USA. Stanford har ett mycket gott anseende världen över och då det ligger i hjärtat av Silicon Valley är det inte konstigt att många företag har stort intresse av vad som sker på campus. Bland annat har en av Microsofts grundare Bill Gates skänkt pengar till en enorm byggnad för datorvetenskap och patenten för Googles sökalgoritm ägs av just Stanford.

Idén bakom Folding@Home är att datorer världen över som står outnyttjade skall kunna användas för att utföra beräkningar som i det långa loppet kan leda till botemedel mot ett flertal sjukdomar så som Alzheimers och vissa cancer-former. Då det enbart är frågan om så kallad grundforskning kommer beräkningarna gjorda av de för tillfället vilande datorerna inte att direkt leda till några botemedel, utan resultatet kommer att bearbetas vidare av forskare.

Mer konkret beräknar Folding@Home hur proteiner veckas och på så sätt påverkar kroppen. Detta är en mycket resurskrävande uppgift som vanligtvis utförs av specialiserade maskiner. Men då dessa är mycket dyra kan forskarvärlden få resultat betydligt billigare genom att frivilliga ställer upp och lånar ut datorkraft via Folding@Home.

Då Folding@Home kommer från statistikens land är det inte konstigt att olika medlemmars och lags framfart följs i detalj. SweClockers lag har nu nått ytterligare en milstolpe och återfinns på plats 60 bland alla deltagande lag. Med andra ord har laget klättrat tio platser på ett kvartal och totalt har nu nästan 250 000 stycken arbetsenheter avklarats

All information om Folding@Home och hur man hjälper till finns i forumet. Tveka inte att ställa frågor, medlemmarna välkomnar alltid nya lagkamrater som kan hjälpa till i kampen mot sjukdomarna.