Internet är decentraliserat av design och det finns ingen organisation som bestämmer över alla separata nätverk som utgör hela internet. Däremot finns det en organisation som världens internetleverantörer lyder under frivilligt för att lösa administrativa spörsmål. Just nu är det den amerikanska organisationen ICANN som har det ansvaret.

ICANN bestämmer bland annat vilka internetleverantörer som får använda vilka IP-adresser för att undvika konflikter. Vad ICANN jobbar mest med är dock frågor som rör domännamnsystemet, alltså systemet som gör om adresser som sweclockers.com till en IP-adress.

De sista bokstäverna i internetadresser kallas för toppdomän. Hittills har ICANN kontrollerat dessa väldigt hårt och relativt få toppdomäner existerar. De flesta av dessa hör till olika länder, exempelvis se för Sverige, dk för Danmark och de för Tyskland. Några få har börjat användas för allt möjligt, exempelvis com, net och org.

Nu har ICANN beslutat att det ska vara möjligt att köpa en helt egen toppdomän. Företag som Apple ska kunna köpa domännamnet apple, och kan skapa internetadresser som ”imac.apple” eller ”macbook.apple”. ICANN överväger även att toppdomäner ska kunna innehålla andra tecken än det latinska alfabetet.

ICANN har ännu inte beslutat vad toppdomänerna ska kosta, men det är väntat att de kommer att kosta över 100 000 dollar styck, och ICANN kommer att vara hårda med vilka namn som registreras. Den som äger en toppdomän kommer dock att få stor kontroll över den, exempelvis vilka underdomäner som är tillåtna.

Beroende på priset lär det i början vara större företag som köper privata toppdomäner i marknadsföringssyften. I framtiden lär vi förmodligen se en del fantasifulla toppdomäner som den som vill kan köpa ett domännamn under, precis som se, nu och com idag.

Källa: Slashdot.