Eftersom Apple I är så ovanlig ses den som ett samlarobjekt, och de få exemplar som existerar kan säljas för 90 000 - 400 000 kronor till samlare. Hobbyister som inte vill lägga en årslön på en 32 år gammal dator kan istället köra en mjukvaruemulator av systemet.

Emuleringen är dock inte en helt genuin Apple I-upplevelse då ett program som medföljde vissa exemplar av datorn saknas. Det förlorade programmet är Apple I BASIC, ett programmeringsspråk som distribuerades på ett kassettband.

År 2002 publicerade en samlare en mp3-inspelning av sitt kassettband, men det har länge funnits misstankar att det fanns problem med den inspelningen och att den inte är helt korrekt. Nu har en ny inspelning gjorts, den första på sex år, och en datorentusiast har publicerat en spännande historia hur datan på kassettbandet återskapats.

Innan ”moderna” disketter blev vanliga användes ofta kassettband som lagringsmedium, där datan lagrades som en ljudvåg. Detta kan jämföras med modemen som användes på 90-talet, och spelar man upp kassettbandet med en bandspelare låter det faktiskt som ett gammalt modem. Datorentusiasten skrev ett program för att göra om ljudet till ettor och nollor, och nu finns Apples allra första kommersiella datorprogram tillgänglig för alla.

Historian hur Apple I BASIC återskapats finns hos Pagetable. För den som är intresserad av äldre datorsystem har SweClockers ett dedikerat forum.