För ungefär ett år sedan lanserade AMD Radeon HD 3800-serien. Dessa grafikkort var inledningsvis endast till för stationära datorer. Först i juni dök modeller för bärbara varianter upp på marknaden, då med namnet Mobility Radeon HD 3800.

Samma mönster går igen med den nuvarande 4000-serien. Det kommer dock inte att dröja fullt så länge innan lanseringen av Mobility Radeon HD 4850 sker. Detta är den första mobila grafikkretsen i serien som nyligen visades upp på mässan CEATEC i Japan.

Mobility Radeon HD 4850 är utrustat med grafikprocessorn "M98", en mobil motsvarighet till RV770 som används i stationära Radeon HD 4850. Precis som vanligt med grafikdelar till bärbara datorer har specieikationerna bantats en smula. Lägre klockfrekvenser och mindre minne betyder å andra sidan en mer energisnål grafikdel.

Utöver mobila Radeon HD 4850 planerar AMD fler grafikdelar till bärbara datorer, bland annat en mellanklassare i 4600-serien. Specifika lanseringsdatum är ännu inte kända, men introduktionen bör ske senare under detta kvartal.

Källa: TCMagazine.