Den förlusttyngda processortillverkaren AMD kämpar med att effektivisera verksamheten. Sedan januari har fler än 2 000 anställda fått gå, men besparingarna går längre än så. Halvledartillverkningen läggs ut på ett nytt bolag som går under benämningen The Foundry Company.

Det nya bolaget kommer att ta över AMD:s två fabriker i Tyskland, Fab 36 och 38. Nu berättar Udo Nothelfer, vd på Fab 36, vad som kommer att hända den närmaste tiden.

Fab 36 i Dresden är utrustad för att tillverka kretsar i 45 nanometer. Denna fabrik är i full fart med att tillverka de nya Phenom och Opteron som börjar säljas i slutet av året.

Grannfabriken Fab 38 byggs om för att klara av mer avancerade tillverkningstekniker nödvändiga för framtiden. Utrustningen ska klara av att tillverka kretsar med 22 nanometer, men för tillfället förbereds övergången till 32 nanometer. Den sistnämnda storleken kommer att bli allt viktigare under 2009.

The Foundry Company ska inte bara tillverka kretsar åt AMD, utan kommer att erbjuda kontraktstillverkning för andra "fabrikslösa" företag. Det nya bolaget konkurrerar därför mot asiatiska kontraktstillverkare som TSMC, som bland annat tillverkar grafikprocessorer åt AMD och Nvidia.

Nothelfer är dock inte oroad över konkurrensen, trots att TSMC har tillgång till billigare arbetskraft. Lönerna är visserligen lägre i Asien, men eftersom tillverkningen är så automatiserad handlar det inte om några större summor i sammanhanget. Om The Foundry Company klarar av att bli en storspelare likt TSMC återstod dock att se.

Källa: EETimes.