AMD rapporterade nyligen att företaget kommer att delas i två. AMD kommer fortfarande att utveckla och designa processorer och grafikkort. Däremot kommer ett nytt företag, som endast är känt under namnet ”The Foundry Company”, sköta kretstillverkningen.

TFC kommer bland annat ta över AMD:s fabriker i Tyskland. Bortsett från AMD själva har även företag som Broadcom visat intresse att köpa tillverkningstjänster av TFC.

The Foundry Company ägs inte helt av AMD, utan har även delägare i två mellanöstern-baserade investmentbolag. Nu rapporterar AMD att dessa investmentbolag kommer att äga en större del av TFC än ursprungligen planerat.

När AMD först delgav planerna att dela företaget låg aktiekursen på bra över fyra dollar. Som en del av överenskommelsen med investmentbolaget innebar det att AMD kontrollerade 44,4 procent av TFC.

De senaste månaderna har AMD:s aktie rasat, och som en del av överenskommelsen kommer därför andelen av TFC att minska till 34 procent. Detta innebär bland annat att AMD får en mindre del av kakan när TFC går i vinst.

AMD har dock fortfarande lika stort inflytande över företaget som tidigare, exempelvis gällande kunder och investeringar.

Källa: AMD.