Temperaturer

För att läsa av de olika modelleras temperaturer vid belastning och vila använde vi oss av programvaran CoreTemp. Denna mjukvara läser av respektive processors inbyggda temperatursensor. Vad detta innebär i praktiken är att vissa processorer kan uppvisa väldigt missvisande siffror då den inbyggda sensorn inte är kalibrerad korrekt. Detta gäller i synnerhet AMD:s sexkärniga modeller, vilket kommer att synas i diagrammet nedan.

För att belasta processorerna fullt ut användes programvaran OCCT Perestroïka 3.1.0. Systemet belastas under 30-45 min varefter temperaturerna avläses. Processorkylaren Zalman CNPS 9900 MAX användes för samtliga system.

De nya Sandy Bridge-processorerna uppvisar imponerande låga siffror när temperaturerna är avlästa. Tack vare tillverkningsprocessen i 32 nanometer och optimeringar från Intels sida är de nya modellerna bland det strömsnålaste företaget har släppt i det här prestandasegmentet. Som vi nämnde tidigare kan siffrorna från AMD-processorerna tas med en nypa salt då dessa ligger på tok för lågt för att vara rimliga.

Tar man en titt på de överklockade processorerna ser vi att det fungerar alldeles utmärkt att använda en högpresterande luftkylare och fortfarande hålla temperaturerna i schack även vid väldigt höga klockfrekvenser.