Testresultat

Med en stabil överklockning i hamn är det dags att titta närmare på prestandasiffrorna. Samtliga tester körs både med kortet i standardfrekvens samt med överklockning, och ställs mot resultaten från AMD:s referensmodell. För jämförelser med övriga grafikkort hänvisas till ursprungliga recensionen av Radeon HD 7970.

I standardutförandet ger XFX Radeon HD 7970 Black Edition i bästa fall cirka 7 procent bättre resultat jämfört med AMD:s referensvariant, vilket hyfsat väl motsvarar frekvensökningen från 925 MHz till 1 000 MHz. Det handlar således inte om något jättehopp, men ändå en trevlig knuff.

Med överklockningen på plats är det dock betydligt roligare siffror som uppvisas. När grafikprocessorn jobbar i 1 200 MHz presterar kortet cirka 20 procent bättre än standardnivån, och ligger hela 25 procent över AMD:s referensvariant. Prestandafördelen är märkbar, och kan mycket väl innebär en ny kvalitetsnivå eller högre upplösning för favoritspelen.

Trots högre klockfrekvens och samma kretskort överraskar XFX HD 7970 Black Edition genom att dra aningen mindre ström under full belastning jämfört med referensmodellen. Eventuellt handlar det om en kombination av annorlunda kylare och små spänningsvariationer.

På temperaturfronten är det i stort jämnt skägg mellan XFX kylarlösning och standardvarianten från AMD, även i överklockat läge. Fläkten i 100 procent kompenserar temperaturökningen, vilket på bekostnad av ljudnivå håller värdena i schack.

När ljudnivåerna mäts är det slutligen dags för XFX att visa framfötterna ordentligt. Företagets kylarlösning är markant tystare, och landar nästan 10 dBA under AMD:s referensvareiant vid full belastning. Med fläktarna tvingade till full fart handlar det om ett ännu större gap, hela 12 dBA.

Det enda smolket i glädjebägaren är en aningen högre ljudnivå vid vila. Det handlar dock om en mycket liten skillnad, som endast ett vältränat öra i tyst miljö eventuell kan uppfatta. Med det sagt tror vi dock att XFX kyllösning i teorin är kapabel till ännu lägre ljudnivå vid låg belastning.

Observera att XFX Radeon HD 7970 Black Edition likt samtliga modeller med referenskretskort har stöd för funktionen Zerocore. Det innebär bland annat att fläktarna stannar helt när skärmen slocknar, vilket gör kortet ljudlöst.