Överklockning

För överklockare är Intel Core i7-4790K högintressant av flera olika anledningar. För det första innebär K-suffixet att modellen är upplåst, vilket ställer den i en egen klass jämfört med Core i7-4790 och i5-4690 som lanserades i slutet av maj.

Det mest uppmärksammade är dock Intels byte av material under värmespridaren. En ny typ av polymerbaserad pasta ska ge bättre kontakt, vilket i teorin innebär mer borttransporterad värme och därmed möjlighet till högre frekvenser.

Förutom det innebär plattformen Z97 och Devil's Canyon få nyheter. Tillvägagångssättet vid överklockning är detsamma som för ursprungliga Haswell, där de största vinsterna finns att hämta genom höjd multipel.

4790k-4.jpg

För att hålla temperaturerna i schack testas processorerna med slutna vattenkylaren Corsair H100i. Båda fläktarna är monterade och tillåts snurra i full fart, strax över 2 500 RPM. Observera att SweClockers inte jagar frekvens- eller världsrekord, utan att fokus ligger på stabila resultat som går att använda till vardags.

Nämnvärt är också att även om varje konfiguration får ett par timmars omsorg för att leta optimala inställningar finns det nästan alltid mer prestanda att hämta genom ytterligare finslipande. Sist men inte minst, överklockningspotential kan variera stort, resultaten ska därför ses som en riktlinje snarare än en garanti.

Överklockning av Core i7-4790K

Med tidigare Haswell-erfarenheter i bakhuvudet testar redaktionen både med höga och låga spänningar, samt försöker hitta högsta stabila frekvens genom att variera multipeln. Sist men inte minst handlar det om fintrimmande med basfrekvensen.

i74790k_oc.png

Slutresultatet blir 4,6 GHz vid 1,325 volt. Trots tester med 1,35 och 1,375 volt blir 4,7 GHz aldrig helt stabilt, utan bjuder på blåskärmar efter en tids belastning. Allt närmare 1,4 volt ger temperaturer som snabbt springer iväg över 90 grader.

Resultet är 200 MHz över vad redaktionens Core i7-4770K klarar av, och verkar motsvara snittet ganska väl. Rapporter från partnertillverkare och annan media tyder på att Core i7-4790K klarar i runda slängar 4,6-4,8 GHz, samtidigt som Core i7-4770K ofta landar i spannet 4,2-4,4 GHz. Som vanligt handlar det med andra ord om att ha tur i CPU-lotteriet.

Notervärt är att basfrekvensen beter sig mycket märkligt under SweClockers äventyr. Redan vid 101 MHz uppstår tidvis instabilitet, och på 101,1 MHz eller högre vägrar systemet helt enkelt starta. Moderkortsmakaren Asus är lika förbryllade över beteendet som redaktionen, då samma konfiguration med Core i7-4770K eller i7-4790 ger betydligt större svängrum.