Snabbtest: Battlefield 1 i DirectX 11 och DirectX 12

Bomber och granater viner genom luften när Battlefield 1 öppnar portarna för första vågen krigare. SweClockers står till tjänst med ett snabbt prestandatest.

Om ganska exakt en vecka är det dags för lanseringen av svenska DICE senaste del i den populära Battlefield-serien. Battlefield 1 tar med oss till början av 1900-talet, där första världskrigets olika bataljer blir föremål för spelets slagfält. Det hela kryddas till med senaste snittet av utvecklarens grafikmotor Frostbite, vilken bjuder på mer ögongodis än någonsin, ihop med stöd för Microsofts senaste grafikgränssnitt DirectX 12.

bf1Trial 2016-10-13 16-26-15-85.jpg

Även om det är en vecka kvar till lanseringen finns det redan nu möjlighet att spela en begränsad del av stortiteln. Användare som prenumererar på tjänsten Origin Access fick under natten tillgång till fem kartor i spelets flerspelarläge, samt de två första banorna från titelns enspelarkampanj. Tillgången är dock begränsad till 10 timmar, innan spelet låses ner igen fram tills lanseringen.

Redaktionen har sedan tidigare utfört två omfattande snabbtester på Battlefield 1 Beta, som täckte både spelets DirectX 12-läge samt generell grafikprestanda. Med tillgång till fler kartor och skarp spelkod kan vi dock inte hålla fingrarna borta från att köra ytterligare ett litet test.

Testsystem

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i5-6600K @ 4,2 GHz

Moderkort

Asus Z170 Pro Gaming

Minne

8 GB Corsair Vengeance, 2 666 MHz

Grafikkort

  • AMD Radeon R9 Fury X (4 GB)

  • AMD Radeon R9 Fury (4 GB)

  • AMD Radeon RX 480 (8 GB)

  • AMD Radeon R9 390X (8 GB)

  • AMD Radeon R9 390 (8 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1080 (8 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1070 (8 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1060 (6 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 980 (4 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 970 (4 GB)

Lagring

Samsung 850 Evo 250 GB

Nätaggregat

Corsair RM750x 750 W

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 AU Professional 64-bit

Plattformen för detta prestandatest är ingen överraskning, utan det rör sig i vanlig ordning om SweClockers Vinterdator 2015 med varierande typ av grafikkort. Inför testerna har systemets processor, en Intel Core i5-6600K, överklockats till 4,2 GHz för samtliga kärnor.

bf1Trial 2016-10-13 16-24-18-85.jpg

Drivrutinsmässigt används den senaste versionen från respektive tillverkare. Detta innebär Geforce Drivers 373.06 WHQL för Nvidia samt Radeon Software 16.10.1 Hotfix för AMD. Av tidstekniska skäl väljer vi att begränsa antalet grafikkort till denna artikel, då själva testandet sker i spelets flerspelarläge och därmed kräver ett flertal långa mätrundor för att få någorlunda konsekventa resultat.

Nedanstående mätningar sker vid spelläget "Conquest" på kartan "Amiens" med hjälp av verktyget Presentmon. Upplösningen som används är 2 560 x 1 440 pixlar vid den förinställda detaljnivån "Ultra". Samtliga kort mäts under två rundor på 3 minuter styck, där ett snitt av dessa plockas ut. Ovanpå detta testas både spelets DirectX 11- samt DirectX 12-lägen för alla varianter.

Sist men inte minst vill vi trycka på att Battlefield 1 med 64 spelare på kartan är ett oerhört dynamiskt spel, där prestandan svänger hej vilt mellan körningarna. Även om vi mäter nivåerna ett flertal gånger per kort bör resultaten som presenteras endast ses som ett generellt snitt snarare än definitiva siffror.

Vid DirectX 11 är det föga förvånande Geforce GTX 1080 som går segrande ur striden. Modellen placerar sig en bit före övriga startfältet, med ett snittvärde närmare 100 fps. Faktum är att majoriteten av de testade modellerna klarar sig mycket bra, med nivåer över eller i närheten av 60 fps.

Sett till subjektivt flyt är det också klart godkänt. Trots vissa dippar handlar det generellt om en bra och stabil upplevelse för båda tillverkarna, utan direkta problem med frysningar eller oväntade hack.

När DirectX 12 rullar igång förändras spelplanen. Samtliga Nvidia-modeller förlorar mark, även om skillanderna varierar. Geforce GTX 1080 landar 2 fps bakom motsvarande test vid DirectX 11, samtidigt som GTX 1060 tappar betydligt mer.

På AMD-fronten är det mer blandad påse, där färska Radeon RX 480 går fram stort och placerar sig före närmaste konkurrenten Geforce GTX 1060 sett till snittvärde. För övriga modeller handlar det om mer blygsamma prestandavinster – dock inga tapp likt i det gröna lägret.

Subjektivt är det dock långt ifrån guld och gröna skogar, något som även speglas i lägstavärdena. För Nvidia upplevs DirectX 12 ha betydligt sämre flyt, med ryckningar och irriterande mikrostopp. Med AMD-kort i burken är det än värre, och upplevelsen känns rejält handikappad ställt mot DirectX 11.

Processorbelastning

Snabbtest i all ära, redaktionen passar även på att samla in lite ytterligare data. Processortestet körs med Geforce GTX 1080 vid kvalitet Ultra och upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar.

gtx1080_cpu.png

Battlefield 1 suger upp riktigt mycket CPU-kraft, och vid den lägre upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar blir Vinterdatorns överklockade Core i5-6600K något av en flaskhals för Geforce GTX 1080. Intressant nog gäller detta för både DirectX 11 och DirectX 12, med nästan identiska resultat.

Sammanfattande tankar

Efter att ha hårdspelat Battlefield 1 Beta, är det en intressant upplevelse att återvända till titeln vid den skarpa lanseringen. Efter att ha tröttnat rejält på betakartan Sinai Desert, är de nya slagfälten riktigt trevliga att äntligen skåda, samtidigt som dessa bjuder på ytterligare en nivå högre ögongodis än tidigare.

bf1Trial 2016-10-13 16-25-30-61.jpg

Prestandamässigt är kartan Amiens, med sin täta stadsmiljö, tyngre än Sinai Desert, vilket sätter mer press på våra grafikkortskombattanter. Dock rör det sig fortfarande om en väldigt optimerad upplevelse, där även mellansegmentskort som Geforce GTX 1060 och Radeon RX 480 kan hålla bildfrekvensen i närheten av 60 fps vid både maxade inställningar och höga upplösningar.

Spelets DirectX 12-läge förblir dock något av ett mysterium. Vi upplever visserligen ett betydligt högre bildfrekvenssnitt med till exempel Radeon RX 480, men det hela kommer med en rejäl baksida i form av grova fps-dippar och en allmänt ojämn upplevelse med både AMD och Nvidia-baserad hårdvara. Där DirectX 12 i viss mån ska avhjälpa processorflaskhalsar, verkar detta inte ske överhuvudtaget i Battlefield 1 där resultatet är detsamma som DirectX 11.

Sammanfattningsvis är dock Battlefield 1 ett välpolerat PC-spel, som bjuder på både imponerande ögongodis vid hög bildfrekvens med både färsk och gårdagens grafikhårdvara – åtminstone när det kommer till DirectX 11.

Spela Battlefield 1 med Geeks Gaming ikväll!
FZ-intryck från Battlefield 1

Kommentarer till artikeln

133 debattinlägg

Skicka en rättelse
2

Dell lanserar UP3218K – 31,5-tumsskärm med 8K-upplösning

Efter att tidigare under året visat upp modellen lanserar nu Dell UP3218K, en 8K-upplöst datorskärm med en prislapp på cirka 55 000 kronor. Läs mer

21

Blizzard bekräftar Starcraft: Remastered till sommaren 2017

Efter snart 20 år ute i spelhyllorna ska nu en uppdaterad version av Starcraft från 1998 släppas till sommaren – komplett med uppdaterad grafik, musik och ljudinspelningar. Läs mer

26

Testpilot: AOC Agon AG251FZ – 240 Hz för den otålige

Testpiloten David Kvist tar pulsen på Agon AG251FZ, den senaste spelskärmen från AOC med en bilduppdateringsfrekvens på 240 Hz och en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Läs mer

12

Finaldags i Geeks Gamings CS:GO-turnering

Efter en intensiv vecka står det nu mellan två lag i Geeks Gamings CS:GO-turnering. Följ sista bataljen på gängets Twitch-kanal, med start klockan 19:00 lördag kväll. Läs mer

54

Nintendo väntas sälja 20 miljoner Switch-enheter under första året

Nintendo uppskattar att de totalt kommer sälja 20 miljoner Switch-enheter under konsolens första år, en siffra som dock kan komma att påverkas av nya lanseringar från Microsoft och Sony. Läs mer

54

Battle.net får nytt namn – döps om till Blizzard

Ett halvår efter tillkännagivandet att tjänsten Battle.net skulle döpas om har nu Blizzard gjort just detta. Namnbytet görs bland annat för att få in tjänsten under företagets eget varumärke. Läs mer

91

AMD Ryzen 5 prislistas hos svenska återförsäljare

Om mindre än en månad lanserar AMD Ryzen 5, vilket innebär fyra nya processorer med fyra och sex kärnor. Inför detta läggs de nu upp för förbokning hos två svenska återförsäljare. Läs mer

40

Moderkortsförsäljningen minskar trots nya processorlanseringar

Trots nya processorer från både AMD och Intel minskade försäljningen av moderkort under årets första kvartal, med rekordlåga siffror för både Asus och Gigabyte. Läs mer

21

Futuremark lägger till stöd för Vulkan i 3DMark

Det syntetiska speltestet 3DMark får en uppdatering som lägger till stöd för det populära grafikgränssnittet Vulkan, vilket ersätter det AMD-skapade Mantle i API Overhead-testet. Läs mer

41

Snabbtitt: Corsair One Pro

Corsair ger sig ut på nya jaktmarker med färdigbyggda speldatorer. Vattenkylda Corsair One Pro med Core i7-7700K och Geforce GTX 1080 under huven dyker in i testlabbet för en snabbtitt! Läs mer

43

Vulkan med flera grafikkort är inte låst till Windows 10

Inom kort väntas det bli möjligt att använda Vulkan med mer än ett grafikkort. Nu meddelar utvecklarna av Vulkan att stöd för detta kommer finnas på såväl Windows som Linux. Läs mer

26

Krönika: "Lita på det gröna hänglåset?"

Det gröna hänglåset i webbläsaren är bra, men kan invagga användare i falsk trygghet. Det menar gästkrönikören Karl Emil Nikka, och presenterar samtidigt möjliga lösningar på problemet. Läs mer