Snabbtest: Battlefield 1 i DirectX 11 och DirectX 12

Bomber och granater viner genom luften när Battlefield 1 öppnar portarna för första vågen krigare. SweClockers står till tjänst med ett snabbt prestandatest.

Om ganska exakt en vecka är det dags för lanseringen av svenska DICE senaste del i den populära Battlefield-serien. Battlefield 1 tar med oss till början av 1900-talet, där första världskrigets olika bataljer blir föremål för spelets slagfält. Det hela kryddas till med senaste snittet av utvecklarens grafikmotor Frostbite, vilken bjuder på mer ögongodis än någonsin, ihop med stöd för Microsofts senaste grafikgränssnitt DirectX 12.

bf1Trial 2016-10-13 16-26-15-85.jpg

Även om det är en vecka kvar till lanseringen finns det redan nu möjlighet att spela en begränsad del av stortiteln. Användare som prenumererar på tjänsten Origin Access fick under natten tillgång till fem kartor i spelets flerspelarläge, samt de två första banorna från titelns enspelarkampanj. Tillgången är dock begränsad till 10 timmar, innan spelet låses ner igen fram tills lanseringen.

Redaktionen har sedan tidigare utfört två omfattande snabbtester på Battlefield 1 Beta, som täckte både spelets DirectX 12-läge samt generell grafikprestanda. Med tillgång till fler kartor och skarp spelkod kan vi dock inte hålla fingrarna borta från att köra ytterligare ett litet test.

Testsystem

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i5-6600K @ 4,2 GHz

Moderkort

Asus Z170 Pro Gaming

Minne

8 GB Corsair Vengeance, 2 666 MHz

Grafikkort

 • AMD Radeon R9 Fury X (4 GB)

 • AMD Radeon R9 Fury (4 GB)

 • AMD Radeon RX 480 (8 GB)

 • AMD Radeon R9 390X (8 GB)

 • AMD Radeon R9 390 (8 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 1080 (8 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 1070 (8 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 1060 (6 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 980 (4 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 970 (4 GB)

Lagring

Samsung 850 Evo 250 GB

Nätaggregat

Corsair RM750x 750 W

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 AU Professional 64-bit

Plattformen för detta prestandatest är ingen överraskning, utan det rör sig i vanlig ordning om SweClockers Vinterdator 2015 med varierande typ av grafikkort. Inför testerna har systemets processor, en Intel Core i5-6600K, överklockats till 4,2 GHz för samtliga kärnor.

bf1Trial 2016-10-13 16-24-18-85.jpg

Drivrutinsmässigt används den senaste versionen från respektive tillverkare. Detta innebär Geforce Drivers 373.06 WHQL för Nvidia samt Radeon Software 16.10.1 Hotfix för AMD. Av tidstekniska skäl väljer vi att begränsa antalet grafikkort till denna artikel, då själva testandet sker i spelets flerspelarläge och därmed kräver ett flertal långa mätrundor för att få någorlunda konsekventa resultat.

Nedanstående mätningar sker vid spelläget "Conquest" på kartan "Amiens" med hjälp av verktyget Presentmon. Upplösningen som används är 2 560 x 1 440 pixlar vid den förinställda detaljnivån "Ultra". Samtliga kort mäts under två rundor på 3 minuter styck, där ett snitt av dessa plockas ut. Ovanpå detta testas både spelets DirectX 11- samt DirectX 12-lägen för alla varianter.

Sist men inte minst vill vi trycka på att Battlefield 1 med 64 spelare på kartan är ett oerhört dynamiskt spel, där prestandan svänger hej vilt mellan körningarna. Även om vi mäter nivåerna ett flertal gånger per kort bör resultaten som presenteras endast ses som ett generellt snitt snarare än definitiva siffror.

Vid DirectX 11 är det föga förvånande Geforce GTX 1080 som går segrande ur striden. Modellen placerar sig en bit före övriga startfältet, med ett snittvärde närmare 100 fps. Faktum är att majoriteten av de testade modellerna klarar sig mycket bra, med nivåer över eller i närheten av 60 fps.

Sett till subjektivt flyt är det också klart godkänt. Trots vissa dippar handlar det generellt om en bra och stabil upplevelse för båda tillverkarna, utan direkta problem med frysningar eller oväntade hack.

När DirectX 12 rullar igång förändras spelplanen. Samtliga Nvidia-modeller förlorar mark, även om skillanderna varierar. Geforce GTX 1080 landar 2 fps bakom motsvarande test vid DirectX 11, samtidigt som GTX 1060 tappar betydligt mer.

På AMD-fronten är det mer blandad påse, där färska Radeon RX 480 går fram stort och placerar sig före närmaste konkurrenten Geforce GTX 1060 sett till snittvärde. För övriga modeller handlar det om mer blygsamma prestandavinster – dock inga tapp likt i det gröna lägret.

Subjektivt är det dock långt ifrån guld och gröna skogar, något som även speglas i lägstavärdena. För Nvidia upplevs DirectX 12 ha betydligt sämre flyt, med ryckningar och irriterande mikrostopp. Med AMD-kort i burken är det än värre, och upplevelsen känns rejält handikappad ställt mot DirectX 11.

Processorbelastning

Snabbtest i all ära, redaktionen passar även på att samla in lite ytterligare data. Processortestet körs med Geforce GTX 1080 vid kvalitet Ultra och upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar.

gtx1080_cpu.png

Battlefield 1 suger upp riktigt mycket CPU-kraft, och vid den lägre upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar blir Vinterdatorns överklockade Core i5-6600K något av en flaskhals för Geforce GTX 1080. Intressant nog gäller detta för både DirectX 11 och DirectX 12, med nästan identiska resultat.

Sammanfattande tankar

Efter att ha hårdspelat Battlefield 1 Beta, är det en intressant upplevelse att återvända till titeln vid den skarpa lanseringen. Efter att ha tröttnat rejält på betakartan Sinai Desert, är de nya slagfälten riktigt trevliga att äntligen skåda, samtidigt som dessa bjuder på ytterligare en nivå högre ögongodis än tidigare.

bf1Trial 2016-10-13 16-25-30-61.jpg

Prestandamässigt är kartan Amiens, med sin täta stadsmiljö, tyngre än Sinai Desert, vilket sätter mer press på våra grafikkortskombattanter. Dock rör det sig fortfarande om en väldigt optimerad upplevelse, där även mellansegmentskort som Geforce GTX 1060 och Radeon RX 480 kan hålla bildfrekvensen i närheten av 60 fps vid både maxade inställningar och höga upplösningar.

Spelets DirectX 12-läge förblir dock något av ett mysterium. Vi upplever visserligen ett betydligt högre bildfrekvenssnitt med till exempel Radeon RX 480, men det hela kommer med en rejäl baksida i form av grova fps-dippar och en allmänt ojämn upplevelse med både AMD och Nvidia-baserad hårdvara. Där DirectX 12 i viss mån ska avhjälpa processorflaskhalsar, verkar detta inte ske överhuvudtaget i Battlefield 1 där resultatet är detsamma som DirectX 11.

Sammanfattningsvis är dock Battlefield 1 ett välpolerat PC-spel, som bjuder på både imponerande ögongodis vid hög bildfrekvens med både färsk och gårdagens grafikhårdvara – åtminstone när det kommer till DirectX 11.

Spela Battlefield 1 med Geeks Gaming ikväll!
FZ-intryck från Battlefield 1

Kommentarer till artikeln

133 debattinlägg

Skicka en rättelse
6

Testpilot: Cooler Master Mastermouse Pro L

Cooler Masters modulära mus Mastermouse Pro L passar både vänster- och högerhänta samt olika greppstilar. Testpiloten Niklas Huhtala sätter tänderna i modellen och ser vad den går för. Läs mer

42

Microsoft samarbetar med Qualcomm för att ta Windows 10 till ARM-processorer

I ett något oväntat drag meddelar nu Microsoft att Windows 10 i framtiden kommer kunna köras på ARM-processorer, med stöd för samtliga Windows-applikationer och spel. Läs mer

37

AMD introducerar Radeon Software Crimson ReLive

Ett år efter introduktionen av mjukvarusviten Radeon Software Crimson har det blivit dags för nästa inkarnation, där en av de stora nyheterna är en hårdvaruaccelererad inspelningsfunktion. Läs mer

42

Bethesda plockar bort kopieringskyddet Denuvo i Doom

Utvecklaren Bethesda blir nu den andra som på kort tid gör sig av med kopieringsskyddet Denuvo, efter Playdeads Inside. Anledningen tros vara att skyddet kringgicks kort efter lanseringen. Läs mer

1

Fulkultur tipsar om underhållning för julen

Julen står för dörren, och med det gott om tid för att gräva ned sig i säsongens nöjesutbud. Fulkultur står till tjänst med en komplett guide. Läs mer

Vattenkylning signerad Be Quiet i dagens kalenderlucka

 • igår 12:00

Det vankas både tävling och specialpris runt kylaren Silent Loop när Inet och Be Quiet intar dagens lucka. Rulla igång sångfabriken och bege dig till jukalendern! Läs mer

27

Bluetooth 5.0 lanserat – fyra gånger längre räckvidd och dubbelt så snabbt

Nu har organisationen Bluetooth SIG färdigställt nästa version av den trådlösa tekniken Bluetooth. Bland nyheterna nämns förbättringar såsom fördubblad hastighet och kraftigt ökad räckvidd. Läs mer

12

Microsoft berättar mer om sin VR-satsning

Microsofts kommande VR-headset ska enligt dem själva vara jämförbart mot HTC Vive och Oculus Rift, men med ett lägre pris och betydligt lägre krav på komponenter. Läs mer

11

Fira och festa med oss när FZ fyller 20 år

Ikväll vankas partaj när spelsiten FZ firar 20 år på Skyddsrummet i Stockholm. Häng med via direktsändning på Twitch och bilder i galleriet! Läs mer

66

Intel kan börja använda teknik från AMD för grafik i sina processorer

Enligt nya uppgifter ska Intel använda sig av teknik från AMD för att tillverka grafikkretsar till sina processorer. Detta så företagets avtal med Nvida går ut i början av nästa år. Läs mer

126

Post- och telestyrelsen: "Telia bryter mot nätneutraliteten"

Efter ett antal månaders utredning har nu Post- och telestyrelsen kommit fram till att Telias fri surf-kampanj bryter mot nätneutraliteten. Därför uppmanar de nu företaget att ändra denna. Läs mer

37

Nanoxia lanserar retroosande tangentbordet Ncore Retro

Inspirerat av gamla skrivmaskiner lanserar nu Nanoxia tangentbordet Ncore Retro, en mekanisk modell med cirkelformade tangenter. Läs mer