Snabbtest: Battlefield 1 i DirectX 11 och DirectX 12

Bomber och granater viner genom luften när Battlefield 1 öppnar portarna för första vågen krigare. SweClockers står till tjänst med ett snabbt prestandatest.

Om ganska exakt en vecka är det dags för lanseringen av svenska DICE senaste del i den populära Battlefield-serien. Battlefield 1 tar med oss till början av 1900-talet, där första världskrigets olika bataljer blir föremål för spelets slagfält. Det hela kryddas till med senaste snittet av utvecklarens grafikmotor Frostbite, vilken bjuder på mer ögongodis än någonsin, ihop med stöd för Microsofts senaste grafikgränssnitt DirectX 12.

bf1Trial 2016-10-13 16-26-15-85.jpg

Även om det är en vecka kvar till lanseringen finns det redan nu möjlighet att spela en begränsad del av stortiteln. Användare som prenumererar på tjänsten Origin Access fick under natten tillgång till fem kartor i spelets flerspelarläge, samt de två första banorna från titelns enspelarkampanj. Tillgången är dock begränsad till 10 timmar, innan spelet låses ner igen fram tills lanseringen.

Redaktionen har sedan tidigare utfört två omfattande snabbtester på Battlefield 1 Beta, som täckte både spelets DirectX 12-läge samt generell grafikprestanda. Med tillgång till fler kartor och skarp spelkod kan vi dock inte hålla fingrarna borta från att köra ytterligare ett litet test.

Testsystem

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i5-6600K @ 4,2 GHz

Moderkort

Asus Z170 Pro Gaming

Minne

8 GB Corsair Vengeance, 2 666 MHz

Grafikkort

  • AMD Radeon R9 Fury X (4 GB)

  • AMD Radeon R9 Fury (4 GB)

  • AMD Radeon RX 480 (8 GB)

  • AMD Radeon R9 390X (8 GB)

  • AMD Radeon R9 390 (8 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1080 (8 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1070 (8 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1060 (6 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 980 (4 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 970 (4 GB)

Lagring

Samsung 850 Evo 250 GB

Nätaggregat

Corsair RM750x 750 W

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 AU Professional 64-bit

Plattformen för detta prestandatest är ingen överraskning, utan det rör sig i vanlig ordning om SweClockers Vinterdator 2015 med varierande typ av grafikkort. Inför testerna har systemets processor, en Intel Core i5-6600K, överklockats till 4,2 GHz för samtliga kärnor.

bf1Trial 2016-10-13 16-24-18-85.jpg

Drivrutinsmässigt används den senaste versionen från respektive tillverkare. Detta innebär Geforce Drivers 373.06 WHQL för Nvidia samt Radeon Software 16.10.1 Hotfix för AMD. Av tidstekniska skäl väljer vi att begränsa antalet grafikkort till denna artikel, då själva testandet sker i spelets flerspelarläge och därmed kräver ett flertal långa mätrundor för att få någorlunda konsekventa resultat.

Nedanstående mätningar sker vid spelläget "Conquest" på kartan "Amiens" med hjälp av verktyget Presentmon. Upplösningen som används är 2 560 x 1 440 pixlar vid den förinställda detaljnivån "Ultra". Samtliga kort mäts under två rundor på 3 minuter styck, där ett snitt av dessa plockas ut. Ovanpå detta testas både spelets DirectX 11- samt DirectX 12-lägen för alla varianter.

Sist men inte minst vill vi trycka på att Battlefield 1 med 64 spelare på kartan är ett oerhört dynamiskt spel, där prestandan svänger hej vilt mellan körningarna. Även om vi mäter nivåerna ett flertal gånger per kort bör resultaten som presenteras endast ses som ett generellt snitt snarare än definitiva siffror.

Vid DirectX 11 är det föga förvånande Geforce GTX 1080 som går segrande ur striden. Modellen placerar sig en bit före övriga startfältet, med ett snittvärde närmare 100 fps. Faktum är att majoriteten av de testade modellerna klarar sig mycket bra, med nivåer över eller i närheten av 60 fps.

Sett till subjektivt flyt är det också klart godkänt. Trots vissa dippar handlar det generellt om en bra och stabil upplevelse för båda tillverkarna, utan direkta problem med frysningar eller oväntade hack.

När DirectX 12 rullar igång förändras spelplanen. Samtliga Nvidia-modeller förlorar mark, även om skillanderna varierar. Geforce GTX 1080 landar 2 fps bakom motsvarande test vid DirectX 11, samtidigt som GTX 1060 tappar betydligt mer.

På AMD-fronten är det mer blandad påse, där färska Radeon RX 480 går fram stort och placerar sig före närmaste konkurrenten Geforce GTX 1060 sett till snittvärde. För övriga modeller handlar det om mer blygsamma prestandavinster – dock inga tapp likt i det gröna lägret.

Subjektivt är det dock långt ifrån guld och gröna skogar, något som även speglas i lägstavärdena. För Nvidia upplevs DirectX 12 ha betydligt sämre flyt, med ryckningar och irriterande mikrostopp. Med AMD-kort i burken är det än värre, och upplevelsen känns rejält handikappad ställt mot DirectX 11.

Processorbelastning

Snabbtest i all ära, redaktionen passar även på att samla in lite ytterligare data. Processortestet körs med Geforce GTX 1080 vid kvalitet Ultra och upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar.

gtx1080_cpu.png

Battlefield 1 suger upp riktigt mycket CPU-kraft, och vid den lägre upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar blir Vinterdatorns överklockade Core i5-6600K något av en flaskhals för Geforce GTX 1080. Intressant nog gäller detta för både DirectX 11 och DirectX 12, med nästan identiska resultat.

Sammanfattande tankar

Efter att ha hårdspelat Battlefield 1 Beta, är det en intressant upplevelse att återvända till titeln vid den skarpa lanseringen. Efter att ha tröttnat rejält på betakartan Sinai Desert, är de nya slagfälten riktigt trevliga att äntligen skåda, samtidigt som dessa bjuder på ytterligare en nivå högre ögongodis än tidigare.

bf1Trial 2016-10-13 16-25-30-61.jpg

Prestandamässigt är kartan Amiens, med sin täta stadsmiljö, tyngre än Sinai Desert, vilket sätter mer press på våra grafikkortskombattanter. Dock rör det sig fortfarande om en väldigt optimerad upplevelse, där även mellansegmentskort som Geforce GTX 1060 och Radeon RX 480 kan hålla bildfrekvensen i närheten av 60 fps vid både maxade inställningar och höga upplösningar.

Spelets DirectX 12-läge förblir dock något av ett mysterium. Vi upplever visserligen ett betydligt högre bildfrekvenssnitt med till exempel Radeon RX 480, men det hela kommer med en rejäl baksida i form av grova fps-dippar och en allmänt ojämn upplevelse med både AMD och Nvidia-baserad hårdvara. Där DirectX 12 i viss mån ska avhjälpa processorflaskhalsar, verkar detta inte ske överhuvudtaget i Battlefield 1 där resultatet är detsamma som DirectX 11.

Sammanfattningsvis är dock Battlefield 1 ett välpolerat PC-spel, som bjuder på både imponerande ögongodis vid hög bildfrekvens med både färsk och gårdagens grafikhårdvara – åtminstone när det kommer till DirectX 11.

Spela Battlefield 1 med Geeks Gaming ikväll!
FZ-intryck från Battlefield 1

Kommentarer till artikeln

133 debattinlägg

Skicka en rättelse
1

Qualcomms nya fingeravtrycksläsare kan monteras under glas, metall och skärmar

Processorjätten Qualcomm släpper en ny typ av fingeravtrycksläsare, som med hjälp av ultraljud gör det möjligt att placera sensorn under en bildskärm, glas och metall. Läs mer

4

Intel lanserar SSD 545s – först med 64-lagers NAND-minne för konsumenter

Utrustad med andra generationens 3D TLC NAND-minne från Intel-Micron Flash Technology utlovar Intels senaste SSD 545s god prestanda till konkurrenskraftigt pris. Läs mer

43

AMD Radeon Vega Frontier Edition testas i 3DMark Fire Strike

De första exemplaren av Radeon Vega Frontier Edition har levererats. En användare har varit snabb med att köra en första runda prestandatester, där kortet inte är i närheten av ett Nvidia Geforce GTX 1080 Ti. Läs mer

14

Kinesiska forskare slår kvantrekord

Drömmarna om kvantfysik som löser säkerhetsfrågor och beräkningar har funnits i decennier, men ännu kvarstår många problem. Nu visar en grupp fysiker på möjligheter till en lösning. Läs mer

24

Wannacry-attacken följs upp av ännu en ransomware med stor spridning – Petya

Kort efter att en ransomware vid namn Wannacry spridits till datorer världen över, följs den nu upp av en sedan tidigare känd variant i ny skepnad. Läs mer

64

Intel "Coffee Lake" och styrkretsen Z370 lanseras fjärde kvartalet 2017

Den åttonde generationens Core-processorer "Coffee Lake" släpps i slutet av året och får sällskap av styrkretsen Z370. Uppgifter till SweClockers talar dock om att generationen kan bli kortlivad. Läs mer

23

Test: Philips Brilliance BDM4037UW – enorm 40-tumsskärm med VA-panel

Stora och rymliga 4K-skärmar för skrivbord är en spännande nisch där Philips är kända sedan länge. Med modellen BDM4037UW har företaget en intressant och smetig historia att berätta. Läs mer

45

Samsung 850 Pro kastar in handduken efter 9 100 skrivna terabyte

I ett större test av SSD-enheters hållbarhet vid går Samsungs populära 850 Pro vinnande ur striden, där den inte gav upp förrän efter 9 100 terabyte skriven data. Läs mer

13

Toshiba först med QLC NAND med fyra bitar data per minnescell

Trots fortsatt skepsis kring för TLC går Toshiba ut med att de är på gång med QLC-flashminne, där fyra bitar data per minnescell borgar för höga kapaciteter i såväl SSD-enheter som telefoner. Läs mer

23

Biostar lanserar TB250-BTC PRO – utrustas med tolv PCI Express

I och med den ökande populariteten för "mining" av kryptovalutor släpper Biostar ett nytt LGA 1151-moderkort med hela tolv PCI Express-anslutningar. Läs mer

35

Spelbiblioteket för SNES Classic Edition skiljer sig mellan regionerna

En uppföljare till förra årets krympta variant av NES nalkas i form av SNES Classic Edition och nu framgår det att konsolens spelbibliotek inte ser likadant ut i alla regioner. Läs mer

27

NVMe-standarden för SSD-enheter får rejäl uppgradering

Specifikationen bakom NVM Express får sin första uppgradering på tre år, där majoriteten av nyheterna berör främst virtualisering av SSD-lagring i serverhallar. Läs mer