Inledning

Att bygga egen dator är ingen konst. En skruvmejsel, några buntband och en gnutta händighet är ungefär allt som behövs för att kunna titulera sig datorbyggare, åtminstone på nybörjarnivå.

När det kommer till att välja rätt datorkomponenter är det hela en annan femma. Inte nog med att det finns tusentals produkter att välja mellan, det kommer ständigt nya prylar. Att ta reda på detaljerna slukar tid och kräver inte minst ett intresse utöver det vanliga.

Som hjälp på traven presenterar SweClockers för femte året i rad ett gäng rekommendationer för den som planerar att bygga eget, men inte är beredd att spendera de närmaste veckorna med att botanisera i hårdvarudjungeln. Årets dator är visserligen inget sommarprojekt, men som vanligt handlar det om ett mångsidigt och framförallt prisvärt system med kraft för alltifrån skrivbordsprogram till moderna speltitlar.

IMGP1002.jpg

Så väljer vi

Komponenterna väljs ut av Jonas Thörnqvist och Emil Åkered tillsammans med resten av redaktionen, där målet är att sortera ut datordelar av hög kvalitet utan att för den skull slösa onödigt mycket pengar. Produkterna utses bland annat efter följande egenskaper:

  • Resultat i tester

  • Konstruktion och kvalitet

  • Funktionalitet

  • Tillgänglighet

  • Prislapp

  • Personliga erfarenheter

De utvalda delarna monteras i ett system, vilket gör det möjligt att även presentera ett gäng prestandatester. Hela datorpaketet får dessutom en grundlig videogenomgång, där Emil och Jonas motiverar valen och diskuterar alternativa konfigurationer.