Bitfenix Portal

bitfenix_portal-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

185 x 382 x 411 mm (utan fötter)

Vikt

5,81 kg

Material

Aluminium, stål, plast

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

3 st. (varav 2 st. delar plats med 3,5")

Fläktplatser

1 st. 120 mm, 2 st. 80 mm.

Medföljande fläktar

1 st. 120 mm, 1 st. 80 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

SFX/SFX-L (medföljer ej)

Pris

Bitfenix Portal är ett Mini-ITX-baserat chassi, som med yttermåtten 185 × 382 × 411 mm placerar det i den övre storleksklassen av SFF-segmentet. Modellen bjuder på ett mycket säreget och unikt utseende, där detta är tydligt inspirerat av element från Valves spelserie med samma namn.

bitfenix_portal-6.jpg

Chassit har en intressant uppbyggnad, med en kropp som hålls upp av två ordentliga stålmedar med gummifötter. Den som kikar snabbt på bilderna kanske tror att de vita panelerna på utsidan består av plast, men det kunde inte vara längre från sanningen. Dessa är nämligen tillverkade av tjocka aluminiumplåtar som sedan pulverlackerats.

bitfenix_portal-2.jpg
bitfenix_portal-4.jpg

Kikar vi närmare på chassits sidor syns perforerade galler i varje hörn, något som i praktiken är modellens enda ventilationsöppningar. Som många kan förstå handlar detta alltså inte om något luftflödesmonster, utan fokus ligger istället på ett lite mer tillbakahållet bygge som inte alstrar mängder med värme.

bitfenix_portal-5.jpg

På modellens högra sida har företaget placerat "lättåtkomliga" anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Anledningen till citationstecknena är faktumet att chassit måste stå på skrivbordets vänstra sida för att användaren ska kunna komma åt dessa på ett smidigt vis.

bitfenix_portal-3.jpg

När vi rör oss mot chassits baksida ges en försmak av modellens inre layout, med en inverterad moderkortsmontering. Detta innebär att eventuellt grafikkort hamnar i chassits ovankant, där detta kan nyttja de två tillgängliga expansionsplatserna. Nedanför dessa syns två fläktplatser för 80 mm-modeller varav en redan är upptagen av en medföljande fläkt.

bitfenix_portal-8.jpg

Då grafikkortet monteras med fläktarna pekandes uppåt har Bitfenix passat på att bestycka chassit med ett akrylfönster i toppen. För den som tycker detta sabbar det rena utseendet kan vi glatt meddela att det även finns en variant utan fönster.

bitfenix_portal-9.jpg

Vi återvänder en snabbis till chassits baksida för att kika på dels på monteringsplatsen för nätaggregatet (formfaktor SFX) men ännu lite mer på två tumskruvar som återfinns under detta. Genom att avlägsna de sistnämnda låser vi upp Portals inre stomme, vilken vi ska kika närmare på härnäst.

bitfenix_portal-10.jpg
bitfenix_portal-11.jpg

Portal består av två separata huvuddelar – ett yttre skal samt en löstagbar inre stomme. Efter att ha lossat på tumskruvarna i bakkant är det bara att ta tag i baksidan och dra rakt bakåt. Stommen vilar på en kullagerbestyckad skena i chassits botten, vilket gör det ytterst smärtfritt att dra ut denna.

bitfenix_portal-21.jpg

Något som inte är fullt lika graciöst är kablarna till anslutningarna för de yttre portarna samt strömknappen, där dessa sitter fast i det yttre skalet. Detta innebär att användaren behöver koppla in dessa i det sista skedet innan stommen skjuts på plats igen i skalet, vilket kan visa sig bli lite omständligt.

bitfenix_portal-12.jpg
bitfenix_portal-13.jpg

Med chassits stomme frilagd från skalet uppenbarar sig ett väldigt simpelt inre, vilket inte hör till ovanligheterna i kompakta modeller som denna. Som tidigare nämnt handlar det om en monteringsplats för moderkort i formfaktorn Mini-ITX, där detta tar plats "upp-och-ned" med eventuell PCI Express-plats belägen parallellt med chassits topp.

bitfenix_portal-14.jpg

Ovanför monteringspunkten för moderkortet återfinns utrymmet för eventuellt grafikkort, där två expansionsplatser finns att tillgå. Portal har stöd för modeller med längder upp till 30 cm, vilket utesluter vissa av de större korten på marknaden.

bitfenix_portal-16.jpg

I chassits bakkant sitter som bekant en förmonterad 80 mm-fläkt, där denna är konfigurerad för utblås i grundutförande. Storleken på denna fläkt skvallrar en del om vilket utrymme som finns att tillgå för luftbaserade processorkylare – det vill säga förhållandevis begränsat. Höjdgränsen är satt till 125 mm, vilket räknar bort merparten av tornkylarna på marknaden.

bitfenix_portal-20.jpg

När vi rör oss mot botten syns monteringsplatsen för nätaggregatet. Här ryms enheter enligt formfaktorn SFX samt den förlängda varianten SFX-L. Det finns inte något direkt dedikerat utrymme för kablar, utan här gäller det att vara kreativ med de håligheter som inte redan tas upp av komponenter i slutskedet av monteringen.

bitfenix_portal-15.jpg

I den främre delen av botten återfinns den primära lagringsburen, där åtkomsten till vaggorna i denna är från chassits framsida. Ovanpå buren har företaget monterat en ensam vagga för valfri 2,5-tumsenhet.

bitfenix_portal-17.jpg

Stommens framsida avslöjar en förmonterad 120 mm-fläkt, vilken används för att suga in sval luft i huvudkammaren. Monteringsplatsen för denna fläkt kan även användas för radiatormontering, där tunna modeller i storleksordningen 120 mm ryms – något som är speciellt välkommet med tanke på restriktionerna när det kommer till luftkylare.

bitfenix_portal-18.jpg
bitfenix_portal-19.jpg

Längre ner på framsidan återfinns chassits primära lagringsvaggor. Dessa kan husera antingen två 3,5-tums- alternativt två 2,5-tumsenheter, där de förstnämnda skruvas fast genom vibrationsdämpande gummiringar.