Sammanfattning

Med Phenom II X6 1090T BE blev sexkärniga processorer tillgängliga på en konsumentplattform och då gavs även möjligheten att uppgradera en äldre dator med AM2+-moderkort. Phenom II-serien var nämligen utrustad med minneskontrollers för både DDR2 och DDR3. Detta resulterade i stöd hela vägen upp till sockel AM3+ som först ersattes av AM4 och AMD Ryzen 1000-serien år 2017.

Phenom_II_X6_1090T_02.jpg

Något som framgick under testandets gång var att fler än sex kärnor inte hade varit möjligt på processnoden som AMD använde utan att göra drastiska kompromisser med klockfrekvenserna. Effektåtgången vid last var minst påtaglig och energisparfunktionen lämnar mycket att önska då effektanvändning vid låg last även den är hög.

Storhetsdagarna för Phenom II X6 1090T BE är sedan länge förbi, även om den klarar vissa laster fint. Att använda den för moderna spel är på väg ut då vissa instruktionsuppsättningar saknas vilka krävs för modernare spel. Battle royale-spelet Apex Legends går till exempel inte att spela på någon Phenom II-processor. Detta är självklart inte begränsat till bara Phenom II utan förekommer även för andra äldre processorer.

Phenom_II_X6_1090T_04.jpg

När vi tittar tillbaka tio år är det kanske lätt att kritisera AMD för att släppa en sexkärnig processor med endast marginellt bättre prestanda i spel än de fyrkärniga ditona. Detta var även något som recensenter nämnde i sina tester, inte minst på grund av de två extra kärnorna resulterade i en dubbel prislapp mot de fyrkärniga processorerna.

Phenom II X6 1090T BE tog aldrig riktigt marknaden med storm och tittar vi tillbaka fem år så var normen fortfarande fyra kärnor. Idag är det vardagsmat med datorer med åtta kärnor, där den som är riktigt sugen och har en tjock plånbok även kan köpa processorer med mer än tio gånger fler kärnor än AMD Phenom II X6 1090T BE. Hur marknaden ser ut om ytterligare tio år kan vi bara gissa.

Läs SweClockers ursprungliga recension av AMD Phenom II X6.

Var du en av de som var tidigt ute med fler än fyra kärnor eller drömde du bara om det? Dela med dig i forumet!