Cooler Master HAF 700 Evo

cm_haf700_evo-2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

SSI-EEB, E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

291 × 626 × 666 mm

Vikt

24,3 kg

Material

Stål, härdat glas, plast

3,5”-platser

12 st.

2,5”-platser

12 st. (samtliga delar vaggor med 3,5")

Fläktplatser

4 st. 200 mm, 12 st. 140 mm, 18 st. 120 mm (alla kan inte installeras samtidigt)

Inkluderade fläktar

2 st, Sickleflow 200 mm, 3 st. Sickleflow ARGB 120 mm

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

1 st. USB Type-C (USB 3.2 Gen2), 4 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

ATX (Ej inkluderat)

Rekommenderat pris

5 899 kronor

HAF 700 Evo är toppmodellen i Cooler Masters återupplivade HAF-serie. Det rör sig om en gigantisk modell i fulltower-klassen, där en lådvolym på över 120 liter och en vikt på 24 kg för tankarna till företagets Cosmos-chassin. Chassit riktar sig inte helt oväntat mot användare som har extrema anspråk gällandes expansionsmöjligheter – oavsett om det kommer till moderkortsstorlek, en stor mängd radiatorer eller en uppsjö av lagringsenheter.

cm_haf700_evo-3.jpg
cm_haf700_evo-11.jpg
cm_haf700_evo-17.jpg

En närmare titt på chassits front avslöjar ett utseende som troligtvis kommer att vara något av en vattendelare. Väldigt plottrigt eller häftigt futuriskt – välj själv! Frontpanelen är tillverkad av en blandning material, där sidorna är av plast medan den centrala meshdelen är av stål. Det som verkligen får den att sticka ut är dock de utfrästa glasskivorna som löper från toppen till botten.

cm_haf700_evo-14.jpg
cm_haf700_evo-13.jpg

På flankerna hittar vi lättåtkomliga anslutningar samt relevanta knappar. På den högra sidan syns totalt fyra USB 3.0-portar samt en USB Type-C-port kapabel till USB 3.2 Gen2. Vänder vi blickarna mot den vänstra sidan hittas in- och utgångar för ljud, en strömknapp samt en resetknapp.

cm_haf700_evo-12.jpg

Något som är svårt att missa på framsidan är den centralt placerade bildskärmen. Denna kan användas tillsammans med Cooler Masters egna mjukvara för att visa upp exempelvis en egen logotyp eller information om systemet – däribland temperaturer, klockfrekvenser och varvtal.

cm_haf700_evo-4.jpg
cm_haf700_evo-5.jpg

Frontpanelen sitter med snabbfästen och avlägsnas genom att trycka in en låsmekanism i underkant. Nämnvärt är att panelen väger en hel del till följd av de integrerade glasskivorna, så viss aktsamhet rekommenderas vid borttagandet. Bakom panelen återfinns två riktigt stora fläktar ur företagets Sickleflow-serie i storlekklassen 200 mm, vilka agerar insug. På insidan av frontpanelen finns ett löstagbart dammfilter som kan plockas bort för enkel rengöring.

cm_haf700_evo-6.jpg
cm_haf700_evo-7.jpg

Vidare mot baksidan och här får vi en försmak av chassits inre layout, med en relativt stor separat kammare som huserar bland annat nätaggregatet i en stående konfiguration. Till höger uppe i den övre delen återfinns två platser för 120 mm-fläktar, där Cooler Master ur kartong har förinstallerat två fläktar med integrerad ARGB-belysning ur Sickleflow-serien.

cm_haf700_evo-8.jpg
cm_haf700_evo-9.jpg

Längre ner på baksidan hittar vi totalt åtta expansionsplatser för instickskort. Här har Cooler Master implementerat en intressant finess för verktygslös montering av exempelvis grafikkortet, där en integrerad låsmekanism fixerar samtliga expansionsplatser när den är nedvikt.

cm_haf700_evo-18.jpg
cm_haf700_evo-19.jpg
cm_haf700_evo-20.jpg
cm_haf700_evo-21.jpg

Chassits topp är delvis perforerad och till största delen tillverkad i stål. Efter att man avlägsnar en förmonterad tumskruv kan hela toppen plockas bort, vilket i samma veva låser upp sidopanelerna för avlägsnande. Under toppen syns flertalet fläktplatser, där upp till sex 120/140 mm-fläktar kan ta plats. En trevlig bonus är att hela monteringsplattan för fläktarna, och därmed hela taket, går att plocka bort – något som brukar underlätta monteringsprocessen enormt.

cm_haf700_evo-15.jpg
cm_haf700_evo-16.jpg

Chassits vänstra sidopanel är till största delen tillverkat av mörktonat härdat glas, där glaset sitter monterat på en stålram. Den högra panelen är tillverkad av stål och erbjuder två stora områden med perforeringar. Ett av de sistnämnda används för insug till nätaggregatet medan det andra fungerar som ett utblås om en radiator eller fläktar är monterade på sidan.

Båda sidopanelerna hålls på plats med snabbfästen och fixeras med hjälp av toppanelen. För att plocka bort sidorna behöver man därför först avlägsna toppen och sedan klicka loss respektive panel från sina snabbfästen och lyfta dessa rakt upp. Själva processen är relativt smärtfri och enkel, men vi hade vissa problem med att plastdetaljerna på ena sidopanelen fastnade i chassistommen.

cm_haf700_evo-22.jpg
cm_haf700_evo-23.jpg

Med sidopanelerna avtagna möts vi av ett närmast groteskt rymligt inre. Med mycket utrymme kommer inte helt oväntat väldigt goda expansionsmöjligheter för komponenter, där vi på moderkortsfronten ser stöd för riktigt stora modeller upp till formfaktorerna E-ATX och SSI-EEB. Observera att det tagits hänsyn till breda moderkort genom att implementera ytterligare en uppsättning genomdragningshål på den högra kanten av moderkortsplåten.

Restriktionerna för luftbaserade processorkylare är här relativt slappa, där modeller med höjder upp till 166 mm kan ta plats. Vidare ryms grafikkort med längder upp till 490 mm – ett utrymme som givetvis varierar beroende på om en radiator monteras i framkant.

cm_haf700_evo-24.jpg
cm_haf700_evo-25.jpg

Som tidigare nämnts har Cooler Master implementerat ett verktygslöst system för montering av expansionskort. Undertecknad brukar vanligtvis vara ganska skeptisk till den här typen av lösningar, då de har en tendens att vara rätt kexiga och mindre stabila än vanlig skruvinfästning. I det här fallet tycks dock företaget ha lyckats bra med att få till ett riktigt gediget lås, som applicerar tillräckligt högt tryck över korten för att hålla dessa ordentligt på plats.

För att kortet ska hållas på plats vid installation innan man viker ner låset har Cooler Master skruvat in "nitar" i hålen vid respektive expansionsplats – vilka då kortet vilar på. Vid behov kan dessa nitar skruvas bort och ersättas av vanliga skruvar för den som inte önskar att använda sig av det verktygslösa kortlåset.

cm_haf700_evo-43.jpg

På tal om expansionsplatser så medföljer det även en separat insats som gör det möjligt att montera exempelvis grafikkortet ståendes. Denna insats ackompanjeras av en PCI Express 4.0-förlängare för att ansluta grafikkortet till moderkortet.

cm_haf700_evo-26.jpg

På chassits botten hittas en av de två förinstallerade monteringsskenorna för fläktar och radiatorer. Vi ska dock börja med att koncentrera oss på de två multifunktionella monteringsplattorna som sitter monterade på denna skena vid leverans. Dessa plattor hålls på plats med snabbfästen och kan lätt avlägsnas och flyttas runt till flertalet olika positioner i chassit.

cm_haf700_evo-29.jpg

Totalt medföljer det sex multifunktionsplattor med chassit, varav fem är förinstallerade medan den sista återfinns i tillbehörslådan. Dessa plattor kan användas för att montera lagringsenheter i storlekarna 2,5" eller 3,5" beroende på var man placerar gummibussningarna. Vidare kan dessa även fungera som en monteringspunkt för vattenpumpar och reservoarer, där hålbilden ska vara kompatibel med flertalet populära modeller på marknaden.

cm_haf700_evo-27.jpg
cm_haf700_evo-28.jpg

Låt oss återvända till den stora monteringsskenan i botten av chassit, där vi nu har plockat bort de båda multifunktionsplattorna som satt förmonterade. Utan plattorna finns det nu plats för upp till tre 120 eller 140 mm-fläktar att ta plats i denna position, där chassit kommer med en 120 mm-fläkt med ARGB-belysning förinstallerad. Gällandes radiatorer kan modeller i storleksklasserna 360 eller 420 mm ta plats på denna skena. Monteringsskenan hålls på plats med samma typ av snabbfästen som multifunktionsplattorna, och är därmed lätt att plocka bort.

cm_haf700_evo-30.jpg
cm_haf700_evo-31.jpg

En kul liten extrafiness hos monteringsramen för fläktar är att denna går att vinkla upp. Genom att lossa på ett par skruvar går den att justera steglöst upp till en vinkel av 45 grader, vilket kan vara intressant ur en estetisk aspekt för att visa upp sina RGB-fläktar genom sidopanelen av härdat glas.

cm_haf700_evo-55.jpg

Under monteringsskenan i botten hittar vi ett stort heltäckande dammfilter, vilket kan plockas bort och rengöras. Nämnvärt här är att man behöver plocka bort både toppen och sidopanelen för att komma åt detta.

cm_haf700_evo-32.jpg
cm_haf700_evo-34.jpg
cm_haf700_evo-33.jpg

I fronten hittar vi samma typ av löstagbara monteringsram för fläktar och radiatorer som vi såg i botten. Funktionaliteten är därför identisk, med möjlighet att montera multifunktionsplattorna på denna samt att vinkla hela paketet 45 grader vid behov. Skenan hålls på plats med samma smidiga snabbfästen och därför att lyfta bort enkelt.

cm_haf700_evo-38.jpg
cm_haf700_evo-39.jpg

En tämligen unik detalj i HAF 700 Evo är faktumet att Cooler Master har implementerat en spegel på insidan av chassit. Poängen med denna är inte helt oväntat helt estetisk, där det skapas ett ganska intressant djup på insidan när fläktar och komponenter speglas i den. Hela spegeln går även att plocka bort och bakom denna syns monteringsplats för upp till tre 140 eller fyra 120 mm-fläktar samt radiatorer upp till storleksklassen 480 mm.

cm_haf700_evo-42.jpg

Spegeln går även att flytta till monteringsramen som sitter i chassits botten, vilket säkerligen lär tilltala den som vill visa upp omvärlden sitt dyra grafikkort.

haf700_rads.PNG

Som många har förstått vid de här laget går det att montera ganska många radiatorer på insidan av HAF 700 Evo. Som illustrationen ovan visar ryms modeller på 420 mm i både botten och framkant. På sidan kan varianter på upp till 480 mm ta plats. I taket ryms antingen en 420 mm-radiator eller dubbla 360 mm-modeller monterade sida vid sida. Sist men inte minst kan en 240 mm-variant ta plats i bakkant.

cm_haf700_evo-44.jpg
cm_haf700_evo-45.jpg

När vi rör oss mot baksidan av moderkortsplåten syns först och främst en täckplåt som döljer utrymmet där kablarna ska dras. Denna plåt fungerar även som en monteringsplats åt antingen två 2,5"- alternativt två 3,5"-enheter. Själva plåten sitter fast med hjälp av ett snabbfäste i ovankant och är lätt att avlägsna – något som exponerar det väldigt tilltagna utrymmet för kabeldragning.

cm_haf700_evo-46.jpg

Utrymmet för kabeldragning uppgår till åtminstone 90 mm vid den smalaste punkten, vilket borde göra den processen väldigt smärtfri. För att ytterligare underlätta har Cooler Master förinstallerat flertalet kabelsamlare i denna kammare, och förtaget skickar även med ytterligare kardborrband som med fördel kan användas för att fixera kablar mot plåten.

cm_haf700_evo-52.jpg

Längst ner i högra hörnet hittar vi monteringspunkten för nätaggregatet, där detta skruvas in i en stående konfiguration med fläkten pekandes utåt. Stöd finns för enheter med längder upp till 200 mm. Under monteringspunkten finns ett litet utrymme som med fördel kan användas för att skuffa undan överblivna kabellängder.

cm_haf700_evo-48.jpg
cm_haf700_evo-49.jpg
cm_haf700_evo-50.jpg

Ovanför nätaggregatsplatsen hittas chassits primära lagringsbur. Denna hålls på plats med snabbfästen och kan svingas ut 90 grader för installation av lagringsenheter. Inuti buren finns totalt fyra vaggor för antingen 2,5"- eller 3,5"-enheter, där de sistnämnda monteras med vibrationsdämpande bussningar. Önskar man inte att använda buren kan den även avlägsnas helt.

cm_haf700_evo-47.jpg

Mot den främre delen av moderkortsplåten sitter det tre förmonterade multifunktionsplattor, vars syfte på den här sidan främst är att husera antingen 2,5"- eller 3,5"-enheter. Räknar man ihop alla chassits lagringsplatser så finns det totalt tolv sådana, där samtliga rymmer antingen 2,5"- eller 3,5"-enheter.

cm_haf700_evo-54.jpg
cm_haf700_evo-53.jpg

För att göra det lättare att koppla in flertalet fläktar är HAF 700 Evo bestyckat med en integrerad PWM-hubb, till vilken man kan ansluta upp till sju fläktar. Denna hubb agerar även samlingsplats för ARGB-belysta tillbehör, där det finns totalt fem kontakter att tillgå. Längre ner hittar vi en integrerad ljuskontroller, vilken är USB-ansluten och gör det möjligt att styra ARGB-anslutna enheter med Cooler Masters egna mjukvara.