Appar och molnlagring

Att filer ska vara lätta att komma åt är närmast en självklarhet idag. Dropbox, Google Drive och Onedrive är exempel på lagringslösningar som finns i det berömda "molnet". Egentligen är det bara lagring på distans och motsvarande går att åstadkomma med Asustor AS3102T.

Molnlagring

För att få fjärrstyrning att fungera behöver en port vara öppen i routern. Detta går om man har tur även att göra via menyn Hjälpmedel. Funktionen EZ-Router ställer då in en port-forward från port 8000 i routern till NAS:ens lokala IP-adress. Det bästa är att ha en statiskt IP-adress för NAS:en så att den inställning inte behöver göras om på nytt.

ez router klar.png

Om nu allt fungerar ska det se ut som ovan. Inställningen är att port 8000 används för både inkommande och utgående trafik. Det betyder att man nu kan ansluta till nätverkets externa IP-adress och port 8000 för att tillgång NAS:en på det lokala nätverk. Man behöver såklart logga in som vanligt men det är ett enkelt sätt att komma åt alla sina filer på distans.

cloud connect klar.png

Tycker man det är jobbigt att komma ihåg sin IP-adress kan man alltid slå på Cloud Connect. Denna länkar IP-adressen till en underdomän på myasustor.com. Jag valde i detta fall testpilot.myasustor:8000. Även här är det viktigt att använda porten som valdes i det föregående steget.

Appar

Asustor har valt att dela upp funktionerna över flera mindre appar, så att det går att välja appar beroende på vilka funktioner man vill använda. Apparnas storlek blir mindre och gränssnitten kan även göras enklare. Men det kan bli svårt att hitta rätt då det i skrivande stund finns sju olika appar att välja bland. Det finns även appar för Apple IOS och Google Android.

Program

Funktion

Aidata

Direktåtkomst till filsystemet

Aifoto

Bildbiblotek med stöd för både upp- och nedladdning.

Aidownload

Fjärrstyrning av Download Center

Aisecure

Hantering av övervakningskameror

Aivideos

Kan konvertera och spela upp video till din enhet
Det finns en ny version som heter V2 på iOS och Beta på Android

Aicast

Endast till för att styra KODI

Aimusic

Streamar musik från NAS:en till din enhet

Aimaster (endast Android)

Samma gränssnitt som via webben i appformat

Airemote (endast Android)

Fjärrkontroll via mobilen, styr t.ex. volymen och muspekare

Appen jag rekommenderar att man börjar med är Aidata. Här får man full åtkomst till alla filer och har även möjlighet att spela upp dessa direkt på enheten. Appen klarar även de grundläggande funktionerna som ingår i Aivideos, Aifoto och AiMusics.

Aivideos har exempelvis stöd för att konvertera video om formatet inte stöds i enheten, vilket inte går vi Aidata. Vissa av de andra apparna kräver att man installerar fler program på NAS:en och öppnar andra portar. Aidata har inte dessa krav utan funkar direkt från installation.

Aidata full.png

En av de bästa funktionerna i Aidata är möjligheten att dela en mapp eller fil till vem man vill utan några krångligheter. Länken går även att tidsbegränsa eller lösenordsskydda.

Backup Plan

backup plan 1.png
backup plan schema.png

En NAS ska också fungera enkelt i hemmet, det ska vara lätt att synkronisera mappar och ta regelbundna backuper. Detta görs lättast med Asustor Backup Plan. Vill man göra regelrätta backuper är man inte heller begränsad till hela diskar utan kan välja enskilda mappar.