Specifikationer

Bildskärmsinformation

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

48 tum

Panelteknik

OLED (organic light-emitting diode)

Upplösning

3 840 × 2 160 pixlar

Bildskärmsformat

16:9

HDR

Ja, HDR 10, Dolby Vision och HLG

Responstid

>1 ms

Max. uppdateringsfrekvens

120 Hz

Bakgrundsbelysning

OLED

Pixelstorlek

0,2767 mm

Pixeltäthet

91,79 ppi

Adaptiv Synkronisering

G-Sync / FreeSync

VRR uppdateringsintervall

40-120 Hz (HDMI 2.1)

Inbyggda högtalare

Ja (40W, 20W woofer)

Pris

Tittar jag på pappret gällande denna modellen så är det en imponerande lista av egenskaper som radas upp. Först och främst är det en så kallad 4K UHD-panel om 3 840 × 2 160 pixlar som erbjuds. Den stora ögonbrynshöjaren är hur LG utlovar att uppdatera dessa pixlar i hela 120 Hz. Detta sker över HDMI och och bandbredden är god nog för att stödja allt som ingår i HDMI 2.1, detta är viktigt att ha i åtanke och jag kommer in på det i mer detalj senare. Stödet gäller samtliga HDMI-portar.

LG-OLED-48CX_connections_side_overview.jpg

Som om inte det var imponerande nog så påstår tillverkaren även att deras OLED Motion Pro-teknik skall kunna ta ner responstiden till under 1 ms. Skulle utrustningen som sitter kopplad i andra änden inte vara kapabel att leverera ett jämnt flyt med bildrutor konstant över 120 FPS finns VRR-tekniker från Nvidia och AMD på plats för att lösa biffen. Viktigt att notera är att FreeSync kanske inte fungerar direkt från lådan och TV:n kan behöva uppdateras för att få det att fungera ordentligt.

HDR 10 utlovas samt stöd för andra HDR-tekniker såsom HLG (Hybrid Log Gamma) och Dolby Vision. Dock inget HDR 10+. Det finns även optisk digital ljud ut i from av TOSLINK samt en ethernet-port för den som inte vill använda det inbyggda Wifi-stödet. Inbyggd kabel- och satellit-kontakt finns också.

LG-OLED-48CX_connections_overview.jpg
LG-OLED-48CX_connections_side.jpg

Sist men inte minst erbjuder 48CX också tre stycken USB-kontakter vilket är riktigt bra med tanke på att många enheter idag endast kräver USB för att få ström, såsom till exempel mitt SNES Classic eller Google Chromecast.

På mjukvarufronten är det LG webOS som gäller, samt att de inför ett antal så kallade AI-tekniker i årets modeller. Artificiell intelligens är ju ett begrepp som verkar ha ersatt 3D inom marknadsföringssnacket där både en uppskalare och ljudprocessor skall vara förstärkt med AI-algoritmer. Det skall dock visa sig att det inte enbart är marknadsföringsjumbo.

LG-OLED-48CX_magic_remote.jpg

Gränssnittet är väldigt intuitivt i kombination med Magic Remote som gör att det är lätt att styra alla funktioner med hjälp av en pekare. Fjärrkontrollen innehåller även en hel del snabbknappar såsom en direktknapp till Netflix och Amazon Prime. I övrigt så är den mest användbara funktionen på TV:n scrollhjulet som också vikarierar som tryckknapp. Egentligen är det inte mycket mer som behövs även om den är sprängfylld med en massa andra knappar.