NZXT N7 Z490

Close up NZXT.jpg

NZXT N7 Z490

Egenskap

Värde

Model

NZXT N7 Z490

Chipset

Z490

CPU

Intel 10:e generationen

Socket

LGA 1200

Minne

4 x DIMM, Max 128 GB, DDR4

Nätverk

Realtek RTL8125BG 2.5G LAN

Trådlöst

Intel Dual Band Wireless-AX200 Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1

Ljud

Realtek ALC1220 Codex, 8-kanals högdefinitionsljud, 32-bit/192KHz DAC Nichicon Fine Gold Series ljud kapacitorer

Expansionsplatser

2 x PCIe 3.0 x16 (x16 eller dubbla 16/x4)

3 x PCIe 3.0 x1

Extern IO (Baksidan)

1 x USB 3.2 Gen 2 Typ-A

2 x USB 3.2 Gen 1 Typ-A

1 x USB 3.2 Gen 2 Typ-C

2 x USB 2.0 Typ-A

1 x HDMI 1.4b

1 x 2x2 antenn för Wi-F

1 x Clear CMOS knapp

1 x LAN (RJ45) 1 x Optisk S/PDIF ut

1 x 5.1 kanals ljudutgångar

Intern IO

1 x 4-pin CPU_FAN kontakt

1 x 4-pin AIO_PUMP kontakt

5 x 4-pin SYS_FAN kontakter

1 x 5V adresserbar RGB LED kontakt

1 x 12V RGB LED kontakt

3 x USB 2.0 internkontakt

1 x USB 3.2 Gen2 internkontakt

1 x USB 3.2 Gen2 internkontakt för frontpanel (för USB-C)

4 x SATA 6 Gb/s kontakter

1 x M.2 Socket 3, M-nyckel, PCIe 3.0 x4 läge & SATA läge, typ 2242/2260/2280

1 x M.2 Socket 3, M-nyckel, PCIe 3.0 x4 läge endast,typ 2242/2260/2280

1 x M.2 Socket 1 med E nyckel (För trådlösa kort)

1 x Startknapp

1 x Återställningsknapp

Funktioner

Intel Turbo Boost Technology 2.0

Extreme Memory Profile (XMP) 2.0

AMD 2-Way CrossfireX

RAID 0/1/5/10

Intel Smart Response Techonology

Intel Rapid Storage Technology 15

Intel Optane Memory Ready

Dubbelbands frekvenser 2.4/5GHz

Stödjer MU-MIMO

Paket 1.jpg

NZXT:s N7 Z490 anländer väl förpackat i en typisk NZXT-vit och lila kartong med en trevlig bild av moderkortet på framsidan. Dock visas den vita versionen på omslaget med en klisterlapp på sidan som markerar att det är den svarta som faktiskt hittat fram. Invändigt är moderkortet väl förpackat i ESD-påse, skumplast och en hårdare innerkartong av brun wellpapp.

Open box.jpg

Med moderkortet följer även en manual i utvecklingsbar form som får mig att svära vid ett stort antal tillfällen när jag letar efter instruktioner för JFP1-anslutningen för startknappen, som för min del är allt jag ska koppla in. En kan tycka att jag borde lärt mig JFP1 utantill vid det här laget men vissa saker fastnar aldrig.

manual 1.jpg
Manual 2.jpg

Manualen behöver omnämnas något här. En hel manual för ett moderkort i form av ett utvecklingsbart ark är inte något som föll mig i smaken. Det finns säkert många som inte lägger mycket tid på att gå igenom manualer, men en annan som är pillar en hel del med både inställningar i BIOS, bygger om, använder vattenkylning, RGB-anslutningar och vidare konsulterar manualer förhållandevis frekvent. Då är det bekvämt att enkelt följa ett index och hitta till rätt sida i manualen för just det som jag letar efter. Ett minuspoäng för manualen får jag nog tillägga.

closeup.jpg
Mobo pic.jpg

Väl uppackat kan jag inte annat än att beundra den stilrena minimalistiska designen som utgör det här moderkortet. Raka linjer med svagt rundade hörn, jämna paneler och diskret tryckta loggor av NZXT gör att det här moderkortet verkligen sticker ut utseendemässigt. Summa summarum ett otroligt stiligt moderkort i dess minimalistiska enkelhet.

Designen har även andra fördelar som att skruvhålen för moderkortet hamnar som i ett rör vilket gör det enkelt att pricka rätt med skruvarna, en liten detalj som ändå ger ett positivt intryck. Likaså är den integrerade IO-panelen ett trevlig inslag som nu 2020 kan tyckas borde vara standard.

Vad gäller specifikationerna för moderkortet har NZXT tryckt in en hel del funktioner. Moderkortet har allt som kan förväntas av ett moderkortet men förutom det finns där även Wi-Fi 6, sju stycken fläktkanaler och hela fyra kanaler för RGB belysning samt en del annat smått och gott som syns i specifikationslistan ovan.

Built in CAM control.jpg

Vad gäller RGB kanalerna har NZXT byggt in sin CAM-kontroller i sina moderkort, vilket betyder att du inte behöver någon extern kontroller för att styra din NZXT-belysning. Men har du andra märken på din RGB finns där både en 12V kontakt och en 5V kontakt på moderkortet som även dem kan styras vid NZXT:s CAM-mjukvara.

Close mid LED.jpg

Ett märkligt val i mitt tycke är att använda 8 + 4-pins kontakt för moderkortet. Jag sitter på inte mindre än sex kompletta kabeluppsättningar för mitt nätaggregat och äger ändå inte en enda 4-pins kontakt. Vid undersökning av butiker i närområde och online gick det inte att uppbringa en 4-pins kontakt inom den tidsrymd som moderkortet fanns i min ägo, ett problem som kanske andra också kan stöta på. Det bör dock inte vara ett större problem då en ensam 8-pins kontakt ska leverera 288W och sen tillkommer där en del från 24-pins kontakten med.

Close up CPU 2.jpg
Close up CPU.jpg
Closeup NZXT.jpg

Området runt sockeln är välstädat och omgärdat av kylflänsar för VRM, RAM-minnen samt täckplåten som går ner över M.2-platserna och PCI Express-anslutningarna. Något som ger ett tajt och rent område för CPU-kylare, eller som i mitt fall ett vattenblock.