Den 1 maj 1964 skakade matematikerna John G. Kemeny och Thomas E. Kurtz om datorvärlden. Den dagen körde de det första programmet som skrivits i deras nyskapade språk Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code – bättre känt som Basic.

På 1960-talet var datorer ännu stora och dyra maskiner som fanns på en del företag och universitet, och om någon skulle ha sagt att vi bara 60 år senare skulle springa omkring på stan med en dator i fickan som är många gånger kraftfullare än alla datorer i hela världen var då hade knappt någon trott på det.

Det skulle dröja ytterligare ett årtionde innan persondatorn var ett faktum, men när den var det blev Basic en viktig del av framgången. Tidiga persondatorer som Apple II och Altair 8800 inkluderade en Basic-tolk och instruktionsböcker för att skriva egna program. Eftersom dessa datorer knappt hade några andra medföljande program var möjligheten att själv skapa program en stor del av nyttan och charmen.

Basic blev så populärt eftersom det har ett mycket enklare syntax än de flesta programmeringsspråk. Populariteten fortsatte in på 1980-talet och avtog inte förrän grafiska operativsystem som Mac OS och Windows och proffsutvecklade program blev vanliga. Men ännu i mitten av 1990-talet var det inte ovanligt att nyfikna PC-användare körde igång Qbasic i DOS och spelade lite Gorillas eller något annat.

Idag lever Basic vidare i varianter som Visual Basic for Applications, makrospråket i Microsoft Office.