5. En ergonomisk kontorsstol

aeron.jpg

Många entusiaster spenderar huvuddelen av fritiden framför datorn. Att punga ut med tusentals kronor för ett nytt grafikkort eller en snabbare processor är närmast en självklarhet. Den som väljer att investera samma summa på en ordentlig kontorsstol verkar däremot vara i minoritet.

I själva verket är en bra kontorsstol en av de bästa investeringar man kan göra i datorsammanhang och en rejält underskattad pryl vid skrivbordet. Att sitta och knappa i Ikea Allak kanske går bra för stunden, men efter en tid kommer ryggskottet som ett brev på posten.

Allra viktigast är att stolen ska vara lätt att ställa in, är höj- och sänkbar med justerbar rygg och armstöd. Låt dig inte luras av fåtöljliknande modeller, lite hårdare stolar ger oftast bäst stöd för kroppen och är bekvämast i längden. Provsittning är nyckeln till framgång.

Bra kontorsstolar kostar en slant. Räkna med betala minst 4 000 kronor för en modell som både har rätt funktioner och håller i längden. Det går dock alltid att fynda på begagnatmarknaden, håll utkik efter konkursutförsäljningar eller bläddra på Blocket.

4. Musmatta med det lilla extra

SS QcK Series.jpg

Att något så anspråkslöst som en musmatta kan göra så stor skillnad kan få vem som helst att klia sig i huvudet, men fråga vilken gamer som helst, musmattan är viktig.

En bra matta gör det lättare för musens sensor att läsa av underlaget vilket ger jämnare och mer exakta rörelser. Dessutom är ytan behandlad för minska friktionen, även detta för att förbättra precisionen.

Turligt nog är en ny musmatta en billig uppgradering. Bra modeller finns att få tag för drygt en hundralapp och uppåt. De flesta föredrar underlag av tyg eller plast. Mer påkostade material som glas och aluminium är mest för lyxfaktorn.

Modell

Material

Lägsta pris

SteelSeries QcK

Tyg

SteelSeries 4HD

Plast

Mionix Sargas 360

Gummi

Razer Destructor

Plast

Razer Goliathus

Tyg

Qpad CT Large

Gummi

Qpad XT-R

Plast

Zowie Gear SpawN Pad

Tyg

3. Tangentbord med det rätta klicket

Filco2.jpg

För den som spenderar dagarna vid tangentbordet är skillnaden mellan en billig noname-variant och en mer påkostad modell som natt och dag. Glöm extratangenter, multimediafunktioner och andra mer eller mindre överflödiga finesser – det är känslan som räknas.

Veteraner som växt upp med IBM Model M och C64 svär vid mekaniska brytare som Cherry MX medan yngre talanger ofta tycker om knappar med kortare slaglängd, i stil med tangentbord för bärbara datorer. Här gäller det gamla talspråket "smaken är som baken".

Att välja tangentbord är en hel vetenskap. Det finns en mängd olika tekniker att välja på, allt ifrån hårdkokta Cherry MX blue, black, brown till mer vanligt förekommande rubber dome, chiclet och scissor switch.

Alla typer av brytare har olika egenskaper och känsla, det gäller därför att försöka prova på så många som möjligt innan köp. Alla har sina egna preferenser och det finns inga siffror eller testresultat i världen som kan beskriva känslan av att knappa på det perfekta tangentbordet.

Modell

Lägsta pris

Logitech Illuminated Keyboard

Logitech UltraX Premium Keyboard

SteelSeries SteelKeys 7G

SteelSeries SteelKeys 6G V2

2. SSD gör skillnad

intelx25.jpg

För många är en datoruppgradering liktydigt med en ny processor eller mer minne. Det finns dock en komponent som i de allra flesta fall är betydligt bättre på att gjuta nytt liv i systemet; solid state-lagring.

För den som ännu inte provat på att använda en dator som läser direkt ifrån minneskretsar kan beskrivningarna tyckas vara otroliga eller överdrivna, men faktum är att SSD-lagring ger en prestandaskjuts som heter duga.

Här handlar det dock inte om småsaker som snabbare start av operativsystemet eller kvickare laddning av program. Den stora fördelen är att hela systemet blir rappare, ungefär som många upplever en helt ny dator. Skillnaden är ännu större i bärbara datorer som ofta är utrustade med långsammare hårddiskar från fabrik.

Tråkigt nog är SSD-enheter betydligt dyrare än mekaniska hårddiskar räknat i kronor per gigabyte. Knepet är att använda den blixtsnabba SSD-enheten till operativsystem, program och välanvända filer medan en större hårddisk får ta hand resten. På så vis går det att dra nytta av det bästa från båda världar.

Modell

Kontroller

Lägsta pris

Corsair Force Series F120 120 GB

Sandforce SF-1200

Corsair Force Series F120 60 GB

Sandforce SF-1200

Corsair Nova Series V32 32 GB

Indilinx Barefoot

Intel X25-M G2 160 GB

Intel PC29AS21BA0

Intel X25-M G2 80 GB

Intel PC29AS21BA0

Intel X25-V 40 GB

Intel PC29AS21BA0

OCZ Onyx 128 GB

Indilinx Amigos

OCZ Vertex 2 E 120 GB

Sandforce SF-1200

OCZ Vertex 2 E 60 GB

Sandforce SF-1200

1. Ny skärm med IPS-panel

ips.jpg

Bra datorskärmar har alltid fått stå tillbaka för lågt prissatta modeller. Idag består marknaden mestadels av TN-paneler, en billigare typ av skärmyta som visserligen kan ståta med rekordlåga priser och bra responstider. Tyvärr är bildåtergivningen betydligt sämre än vad andra mer påkostade tekniker kan åstadkomma.

Allra störst är problemet med färgskiftningar, kort och gott att färgerna förändras beroende på betraktningsvinkel. I vissa fall räcker det med att röra huvudet några grader åt sidan för att märka av effekten. Fler problem kommer i form av generellt dålig färgåtergivning och undermålig svärta, även om det varierar en del mellan modeller.

Ett steg i rätt riktning är MVA- och PVA-paneler. Dessa skärmtyper har långt ifrån lika allvarliga problem med färgskiftningar och erbjuder bättre färgåtergivning med utmärkt svärta. Priserna är dessutom humana.

Bäst i klassen är däremot IPS. Att i verkligheten se skillnaden mellan en TN-panel och en fullfjädrad In-plane switching är hårresande. IPS-paneler har nästan inga problem med färgskiftningar och samtidigt överlägsen färgåtergivning. Det ger en helt annan upplevelse framför datorn.

Tråkigt nog är skärmar med IPS-teknik dyra historier. Den som bestämmer sig för att öppna plånboken kan dock se fram emot en investering som håller i många år framöver.

Modell

Storlek

Upplösning

Lägsta pris

Apple LED Cinema Display 27''

27"

2560x1440

Apple LED Cinema Display 24''

24"

1920x1200

Dell UltraSharp U2711

27"

2560x1440

Dell UltraSharp U2410

24"

1920x1200

Dell UltraSharp 2298WA

22"

1680x1050

Eizo FlexScan SX2462WH

24"

1920x1200

HP ZR24w

24"

1920x1200

HP LP2475w

24"

1920x1200

NEC MultiSync LCD2490WUXi2

24"

1920x1200