Corsair A115

Sist Corsair besökte testlabbet med en luftkylare var resultatet blandat. Corsair försöker göra upp med sitt förflutna med den nylanserade bjässen A115 som förvisso bjuder på en del nyheter ställt mot föregångaren. Men det visar sig även en del gemensamma nämnare på både gott och ont.

TL;DR – en snabb sammanfattning av Corsair A115

Corsair A115 är kortfattat en kylare som absolut är väldigt bra på att flytta bort mycket värme från processorn men tyvärr dras den med ett par brister. Fläktarna flyttar mycket luft men i den konfigurationen Corsair har valt orsakar de ett visst turbulens-liknande pulserande missljud vid varvtal högre än 900 RPM.

Därtill är kylaren förvisso lättmonterad men valet av fläktar gör att de måste monteras ganska högt upp på kylflänsen på moderkort med större kylflänsar. Mekaniken för att montera fläktarna på kylaren är genomtänkt men känns en aning överdesignad.

Corsair-A115-6.jpg

Fördelar

Corsair A115 erbjuder kylprestanda i toppklass men lider av ett högt pris och fläktar med en otrevlig ljudprofil.

  • Kylförmåga i toppklass

  • Lättmonterad...

Nackdelar

  • Fläktarna har en otrevlig ljudprofil över 900 RPM

  • Fläktarna är inte så välanpassade för moderkort med stora kylflänsar

  • Högt pris

Pris vid publicering: 1 299 kronor

Hoppa till den fullständiga sammanfattningen

Corsair-A115-34.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Corsair

Modell

A115

Material

Aluminium, koppar

Fläkt(ar)

  • 2 st. 140 mm AF 140 Elite (1 600 RPM ±10%)

Kompatibilitet

  • Intel LGA 1700, 1200, 1151, 1150, 1155 och 1156

  • AMD AM4 och AM5

Kylpasta

Förapplicerad kylpasta

Konstruktion

Tornkylare med sex värmeledningsrör

Mått

Djup: 153 mm
Bredd: 155 mm
Höjd: 165 till 187 mm

Vikt

1 590 gram

Corsair-A115-1.jpg

Corsair slår på stort med återinträdet på marknaden för luftkylare och satsar på en flaggskeppsmodell direkt. Förpackningen går i sedvanlig gul färg och det är tydligt vem avsändaren är.

Corsair-A115-11.jpg

Påsarna för beslag är tillverkade av någon slags papper.

Inne i kartongen finner vi beslag och tillbehör i någon form av papperspåsar och själva kylaren. Ena fläkten kommer monterad från fabrik men den andra behöver de medföljande skenorna skruvas fast på. Kylaren är riktigt tung och den ger ett generellt välbyggt och kvalitativt intryck.

Corsair-A115-14.jpg

För att ta loss mittenfläkten glider den på skenor.

Fläktarna är som tidigare nämnts inte fästa med konventionella clips utan sitter med skenor i metall som glider ned på plast-spår.

Corsair-A115-17.jpg

Användaren kan byta till valfria fläktar enkelt.

Monteringssystemet möjliggör byte till valfria 140-millimetersfläktar då skenorna skruvas på med vanlig fläktskruv för chassi.

Corsair-A115-23.jpg

Bakstycket känns välkonstruerat

Corsair-A115-25.jpg

Bakstycket på plats.

Corsair-A115-28.jpg

Monteringen går mycket smärtfritt.

Själva bakstycket med medföljande skruvar är tillverkade med hög precisions vilket gör monteringen på Intels LGA 1700 väldigt enkel. Det känns inte som att gängorna eller fästen på bakstycket ger mid sig i första taget så det är väldigt svårt att göra fel.

Corsair-A115-29.jpg

En konventionell monteringsmekanism.

Därefter skruvas kylflänsen på och det tar allt som allt enbart ett par minuter att få allting på plats. Det är anmärkningsvärt få anmärkningar på hela monteringsprocessen.

Corsair-A115-31.jpg

Fläktarna tar i testriggens primärminnen.

När fläktarna sedan ska monteras på plats är det dock uppenbart att testriggens komponenter inte är optimala för den som önskar ett stilrent utseende. Fläkten som hänger över våra primärminnen får helt enkelt monteras ganska högt upp på kylflänsen. Detta leder till ett osymmetriskt utseende på helheten. Samma sak gäller om den monteras i bakkant då den tar i kylflänsen. Även mittenfläkten drabbas av detta men inte till samma grad.

Höjden på helheten blir därför närmre 190 millimeter med vår konfiguration. Detta är en följd av Corsairs val att inte ha specialanpassade fläktar med rund ram som många av konkurrenterna gör.