Slutsats och sammanfattning

De påkostade effekterna och de vackra miljöerna i Battlefield 3 kommer till ett pris. Grafikmotorn Frostbite 2 är anpassad för den senaste generationens grafikkort och kan leverera massvis av ögongodis, bara datorsystemet klarar av att hantera det.

bf3 2011-10-26 18-50-18-12.jpg

Med facit i hand är det tydligt att DICE skapat ett mycket prestandakrävande spel. För att dra runt Battlefield 3 med högsta möjliga inställningar i 1080p krävs i praktiken två sammanlänkade grafikkort i SLI eller Crossfire, alternativt värstingar som Radeon HD 6990 eller Geforce GTX 590. Det är även värt att notera att spelet äter enorma mängder grafikminne i "Ultra", vilket automatiskt utesluter billigare grafikkort.

När inställningarna skruvas ned till mer hanterbara nivåer blir förutsättningarna tydligare. Vid upplösningen 1920 x 1080 pixlar och med reglagen i medelläge klarar samtliga grafikkort i testet av ett medelvärde över 60 FPS, något som de flesta anser är fullt tillräckligt för en njutbar upplevelse.

På processorfronten bjuder Battlefield 3 på en del överraskningar. Redan på grafikkortstunga "Ultra" börjar äldre fyrkärniga processorer, exempelvis Phenom II X4 980, säga ifrån och begränsa bildfrekvensen. Vid medelinställningarna syns skillnaderna tydligare och överlag är det Intels processorer som klarar belastningen bäst.

Sammanfattningsvis handlar det inte om några omvälvande förändringar sedan betaversionen för en månad sedan. Den som nöjer sig med att spela Battlefield 3 i medelinställningar kan komma relativt billigt undan. Den som däremot siktar på den högsta inställningen "Ultra" får dock vara beredd att gå "all in" och införskaffa en speldator av rang.

Snabba tips

  • Sikta på 60 FPS för bästa spelupplevelse

  • Ta hänsyn till mängden videominne vid valet av kvalitetsläge

  • Höga nivåer av kantutjämning och texturfiltrering påverkar bildfrekvensen markant

  • Var inte rädd för att experimentera med olika inställningar

  • Långsammare fyrkärniga processorer riskerar att begränsa bildfrekvensen

  • Processorer med två kärnor är inte att rekommendera

  • Två grafikprocessorer är nästintill ett krav för "Ultra"