Pekskärmar är långt ifrån optimala för traditionella typer av spel, detta eftersom det inte går att känna med fingrarna var de tryckkänsliga ytorna är belägna eller om någon sådan yta aktiverats. Nu framkommer det att Microsoft kringgår problemet och förbereder surfplattan Surface RT för den klassiska handkontrollen från Xbox 360.

Under en frågestund på Reddit avslöjade Microsofts mobilgrupp att den ARM-baserade surfplattan Surface RT kan hantera en mängd olika tillbehör direkt ifrån första uppstarten. Bland dessa nämns kameror, skrivare och tangentbord – men också den USB-anslutna varianten av Xbox 360-kontrollen.

Just det sistnämnda är en bra anledning för spelutvecklarna att anpassa titlarna för andra typer av inmatningsmetoder än fingrar och pekskärm. Detta eftersom användarna inte behöver utföra några särskilda ingrepp utan endast behöver ansluta tillbehören för att de ska fungera.

På frågestunden framkom även att Microsoft inte planerar att släppa någon adapter för Ethernet, att Windows RT med Office 2013 Home and Student samt förinstallerade program tar cirka 12 GB lagringsutrymme i anspråk och att det inte går att lagra några appar på minneskort.

Leveranserna av Microsoft Surface RT inleds den 26 oktober. Surfplattan med 32 GB lagring börjar på 499 USD, motsvarande 4 199 kronor inklusive moms. Samma modell med det kombinerade tangentbordet och skyddsfodralet Touch Cover går upp till 599 USD eller cirka 4 990 kronor inklusive moms.