SVT:s vd Eva Hamilton orsakade en hel del uppståndelse när hon i början av veckan avslöjade att alla som kan ta emot den statliga televisionens sändningar via nätet måste betala tv-avgift. Internetleverantören Bahnhof ser dock en väg runt det hela och erbjuder nu alla abonnenter en blockering av SVT Play. Företagets vd Jon Karlung menar att det handlar om att kunna välja.

Bahnhof har alltid stått för valfrihet. Man kan tycka vad man vill om public service och om licensfinansieringen. Men så länge vi har det system som vi har måste man kunna välja, på samma sätt som man kan välja om man vill äga en tv-apparat eller inte. Vi ger våra kunder möjligheten att välja om de vill se Sveriges Televisions tv-program i sin dator eller inte

Blockeringen kallas för TV Stopper och är en tjänst som Bahnhofs abonnenter kan beställa via ett enkelt formulär. Blockeringen införs omedelbart och i samband med detta skrivs även ett intyg ut om att kundens tillgång till SVT Play är stoppad. Det är dock ingen garanti för att slippa betala tv-avgift eftersom metoden ännu inte prövats juridiskt.

Ett annat problem är att tekniskt kunniga användare troligtvis kan kringgå blockeringen och på så vis fuska med intyget, vilket skulle kunna bli ett giftigt argument för licensförespråkarna vid en eventuell domstolsprövning. Jon Karlung liknar det hela vid att titta på tv hos grannen.

Det här är vad vi kan göra. Vi kan se till att en kund med en viss ipadress inte kommer åt public service-kanalerna, och vi kan vara tillräckligt säkra på att tekniken fungerar för att utfärda ett intyg om det. Men på samma sätt som man kan gå hem till grannen och se på tv kan man antagligen ta sig runt även den här spärren, men då är det upp till individens eget samvete

I pressmeddelandet vill Bahnhof även förtydliga att blockeringstjänsten är ett undantag och frivillig för kunderna. Internetleverantören "filtrerar eller blockerar ingen trafik, aldrig någonsin och inte av något skäl".