Sedan den 1 september är nästintill alla typer av datorer och lagringsprodukter belagda med så kallad kopieringsavgift. Bakom utvidgningen står upphovsrättsorganisationen Copyswede, som med stöd av lagen om kassettavgift självmant beslutar om avgiftens utformning.

Upprop mot Copyswede

Jag är en småföretagare och privatperson som ledsnat ordentligt på Copyswede och deras avgifter, som slår mot allt och alla, oavsett om man privatkopierar eller inte. Jag behöver ofta köpa hårddiskar och minnen till mina kunder, saker som aldrig används för privatkopiering, men som jag ändå (eftersom butikerna inte vet hur man drar av Copyswede-avgiften) måste betala hundralappar i avgift på.

Jag tänker via min sajt stoppacopyswede.se samla in namnunderskrifter tills jag har tillräckligt många för att få IT-minister Anna-Karin Hatt kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att ta tag i den här frågan. Vi lever i en demokrati och jag accepterar inte att Copyswede ensidigt och med en diktators befogenhet beslutar om orättvisa och omotiverade avgifter.

1. Privatkopieringsavgiften skall inte omfatta datorer, surfplattor, spelkonsoler, hårddiskar, mobiltelefoner eller någon annan enhet som inte är "särskilt avsedda" för privatkopiering av musik, film eller annan media.

2. Privatkopieringsavgiften skall i framtiden inte skötas av ett privat företag utan av lämplig statlig myndighet där de avgiftsbelagda medborgarna garanteras full insyn i ekonomi och fördelning av insamlade avgifter.

3. Privatkopieringsavgiften skall vara en procentuell del av försäljningspriset på produkter som omfattas av den, inte en fast ersättning som inte följer med prisutvecklingen på produkten.

Genom uppropet vill vi stoppa Copyswedes oskäliga avgifter. När vi har fått tillräckligt många underskrifter kommer våra krav och listan att överlämnas personligen till IT-minister Anna-Karin Hatt kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och vi kommer att driva våra krav med ert stöd.

Bakom uppropet står Petter Sehlin, en bland många som reagerat på den schablonmässiga kopieringsavgiften. Genom att samla in underskrifter på stoppacopyswede.se vill han få regeringen och IT-minister Anna-Karin Hatt kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att agera och "stoppa Copyswedes oskäliga avgifter".

Han vill först och främst slopa avgiften på datorprodukter som inte är "särskilt avsedda" för privatkopiering, men han vänder sig även emot att ett privat företag har befogenhet att samla in och fördela avgiften. Dessutom vill han att kopieringsavgiften ska vara en procentuell del av försäljningspriset, inte en fast summa oavsett produktens pris.

Privatkopieringsersättningen f.o.m. 1 september

Produkttyp

Avgift

Bärbara datorer
Stationära datorer
Surfplattor
Spelkonsoler
NAS-enheter
Interna hårddiskar
Externa hårddiskar
SSD-enheter
USB-minnen

En krona per gigabyte
Max. 80 kronor
(100 kronor med moms)

Telefoner med musikspelare
MP3-spelare
Tv-boxar
Tv-apparater
Mediaspelare

En krona per gigabyte
Max. 320 kronor
(400 kronor med moms)

DVD+/-R DL (8,5 GB)

4,80 kronor

DVD+/-RW & RAM (4,7 GB)

4,25 kronor

DVD+/-R (4,7 GB)

2,65 kronor

CD-RW (< 900 MB)

0,90 kronor

CD-R (< 900 MB)

0,60 kronor

Den utvidgade kopieringsavgiften inbegriper persondatorer, surfplattor, spelkonsoler, NAS-enheter samt alla slags lösa lagringsenheter – även sådana avsedda för intern montering. Avgiften uppgår till en krona per gigabyte med ett tak på 80 kronor per enhet, eller 100 kronor med moms.

Sedan tidigare begär Copyswede kopieringsavgift för alltifrån mp3-spelare till inspelningsbara skivor och USB-minnen. Även här handlar det om en krona per gigabyte, men den som till exempel köper en mediaspelare med hårddisk kan få betala ända upp till 320 kronor, vilket blir 400 kronor med mervärdesskatt.

Syftet med kopieringsavgiften är att ersätta upphovsrättsinnehavare för eventuella förluster orsakade av så kallad privatkopiering, exempelvis att en privatperson kopierar en musikskiva och delar med sig av den till familjen eller de närmaste vännerna.