Tack vare framgångarna för digitala distributionstjänster är persondatorn som spelplattform starkare än på mycket länge. Även om många utvecklare fortfarande sätter spelkonsolerna i främsta rummet ses PC-spelarna inte längre som ett oborstat gäng gratisätande pirater utan som en stor och synnerligen köpstark målgrupp, vilket inte minst märks när SweClockers sammanställer spelschemat inför höstens och vinterns högsäsong.

Spelschema 2014 (PC/Windows)

Titel

Genre

Datum

Sacred 3

RPG

01-aug

Ultra Street Fighter IV

Fighting

08-aug

King's Bounty: Dark Side

Strategi

14-aug

The Hunter: Bird Hunting Edition

Jakt

15-aug

Risen 3: Titan Lords

RPG

15-aug

Wasteland 2

RPG

29-aug

Metro Redux

FPS

29-aug

IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad

Sim

?-sep

Stronghold Crusader 2

Strategi

02-sep

Sherlock Holmes: Crimes & Punishment

Äventyr

02-sep

The Sims 4

Sim

03-sep

Dead Rising 3

Action

05-sep

Starpoint Gemini 2

Sim

19-sep

FIFA 15

Sport

26-sep

European Ship Simulator

Sim

03-okt

Alien: Isolation

FPS

07-okt

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Action

07-okt

Dragon Age: Inquisition

RPG

07-okt

NBA 2K15

Sport

07-okt

Raven's Cry

Action

14-okt

Borderlands: The Pre-Sequel

FPS

17-okt

Evolve

FPS

21-okt

Battlefield: Hardline

FPS

23-okt
Q1 2015

Civilization: Beyond Earth

Strategi

24-okt

The Evil Within

Action

24-okt

Assassin's Creed: Unity

Action

28-okt

Lords of the Fallen

RPG

31-okt

Project CARS

Racing

?-nov

Call of Duty: Advanced Warfare

FPS

04-nov

Assetto Corsa

Racing

08-nov

The Crew

Racing

14-nov

Far Cry 4

FPS

18-nov

Lansering 2014* (PC/Windows)

Titel

Genre

Datum

Escape Dead Island

Action

Q3 2014

The Vanishing of Ethan Carter

Äventyr

Q3 2014

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

Action

Q3-Q4 2014

Grand Theft Auto V

Action

Q3-Q4 2014

Farming Simulator 2015

Sim

Q4 2014

Pillars of Eternity

RPG

Q4 2014

Runemaster

Strategi

Q4 2014

Scivelation

FPS

Q4 2014

Styx: Master of Shadows

RPG

Q4 2014

World of Warcraft: Warlords of Draenor

MMORPG

Q4 2014

Elite: Dangerous

Sim

2014

Sacrilegium

RPG

2014

Planetary Annihilation

Strategi

2014

* Saknar officiellt lanseringsdatum.

Augusti

Spelsäsongen inleds redan i början av augusti med Sacred 3, ett Diablo-inspirerat actionrollspel där upp till fyra spelare kan samarbeta för att förvisa Lord Zane och hans demoner tillbaka till underjorden. I mitten av samma månad släpps dessutom rollspelet Risen 3: Titan Lords, ett singelplayerspel som denna gång tar plats i en medeltidsinspirerad fantasyvärld.

Wasteland 2 (29 augusti)

Spelstudion Interplays grundare Brian Fargo ruvar på ett guldägg med gräsrotsfinansierade Wasteland 2, uppföljaren till spelet som lade grunden för Fallout-serien. Någon gång i augusti blir det turbaserad och postapokalyptisk rollspelsaction med alla klassiska ingredienser. Wasteland 2 finns redan tillgängligt som Early Access.

Metro Redux (29 augusti)

Den som inte spelat klassiska Metro 2033 och uppföljaren Last Light får en ny chans att se skräcken i vitögat och dyka in i de klaustrofobiska tunnlarna. Augusti månad kröns av nyutgåvan Metro Redux med löften om uppskruvad grafik och många spelmekaniska förbättringar.

September

Dead Rising 3 (5 september)

Det är ingen högoddsare att The Sims 4 kommer att ockupera september månads topplistor, men för den som inte har lust att leka dockhus finns något helt annat att se fram emot, eller vad sägs om våldsglorifierande zombieapokalyps i Dead Rising 3? Blod, splatter och flygande kroppsdelar – allt uppiffat för den senaste generationens spelmaskiner.

Oktober

Evolve (21 oktober)

I oktober hettar det till på allvar med en rad AAA-titlar i välkända spelserier. Alien: Isolation, Dragon Age: Inquisition, Assassin's Creed: Unity, Battlefield: Hardline och Civilization: Beyond Earth har förmodligen inte undgått någon. Däremot kan en och annan ha missat Evolve, en Cryengine-baserad förstapersonsskjutare med actionpackad co-op, som dessutom kammade hem flera utmärkelser på spelmässan E3 i juni.

November

Call of Duty: Advanced Warfare (4 november)

I november blir det lättsmält racing med The Crew samt simulatorbetonad motorsport med Assetto Corsa och Project CARS, men det är knappast några titlar som kan mäta sig med Call of Duty: Advanced Warfare. Ett nytt COD riskerar givetvis att överskugga allting annat, men det bekommer inte Ubisoft, som trotsigt nog släpper Far Cry 4 samma månad.

... och mycket, mycket mer!

Ingen vill missa höstens och vinterns högsäsong och det återstår flera titlar som ännu inte har några fastställda lanseringsdatum. Bland dessa märks givetvis pånyttfödda GTA V för PC/Windows och den nya generationens spelkonsoler samt det gräsrotsfinansierade RTS-liret Planetary Annihilation, som båda ska hitta ut under hösten. I slutet av året ska dessutom World of Warcraft få nytt liv med expansionen Warlords of Draenor.

Sist men inte minst har även de som tröttnat på de stora speljättarna någonting att se fram emot. Svenska Fatshark ska släppa överlevnadsäventyret Escape Dead Island och de polska indie-utvecklarna på de The Astronauts lovar att ta med spelaren på en resa utöver det vanliga i den visuellt vackra berättelsen The Vanishing of Ethan Carter. Allt detta och mycket mer innan klockan ringer in det nya året.