Där merparten av dagens smarta klockor förlitar sig på att kommunicera via någon form av telefon har Samsung tagit en lite annorlunda väg med den nylanserade modellen Gear S. Med hjälp av ett inbyggt 3G-modem, samt plats för SIM-kort, kan klockan användas som en självständig enhet för att bland annat ringa telefonsamtal och skicka meddelanden. Detta ska enligt företaget vara särskilt användbart för folk som exempelvis löptränar och inte vill släpa med sig mobilen.

Som vi tidigare rapporterat är Gear S en relativt stor pjäs med en 2-tums AMOLED-skärm med upplösningen 480 x 360 pixlar. Till skillnad från många av konkurrenterna som använder sig av Googles nedskalade operativsystem Android Wear ser vi här istället Tizen under huven, och i skrivande stund ska klockan vara kompatibel med ett tjugotal av Samsungs mobiltelefoner i det högre segmentet.

Bland övriga specifikationer syns en dubbelkärnig processor på 1 GHz, 512 MB primärminne samt 4 GB lagringsutrymme. Därtill syns sensorer för att mäta puls, lufttryck och UV-strålning. Det inbyggda batteriet har en uppskattad driftstid på ungefär två dagar, och för den som talar mycket i telefon är taltiden specificerad till endast tre timmar.

Även som Gear S kan användas som en fristående produkt kräver vissa funktioner att klockan paras ihop med en mobiltelefon. Genom ett kommande program till kompatibla Samsung-telefoner kommer bland annat nya applikationer att kunna installeras på klockan. Därtill syns även möjligheter att skräddarsy urtavlans utseende samt en funktion för att synkronisera information från exempelvis klockans pulssensor.

Samsung Gear S väntas finnas tillgänglig i butik lagom till oktober månad med en rekommenderad prislapp på 3 600 kronor.