Sedan lanseringen av arkitekturen Bulldozer i slutet av 2011 har AMD haft det svårt att konkurrera mot Intel, men om lite mer än ett år kan det bli ändring på den saken. Tidigt 2016 beräknas den från grunden nya arkitekturen Zen göra entré och ersätta den kritiserade grundarkitekturen.

Som sig bör arbetar AMD redan med partner inför generationsskiftet och hoppas att det ska hjälpa bolaget knipa extra marknadsandelar. För att åstadkomma detta ska processormakaren fördjupa partnerskapet med Asus och erbjuda komponentjätten särskilda rabatter för de framtida processorerna, rapporterar Digitimes.

Det närmare partnerskapet uppges kretsa kring en helt ny plattform för 2016, som ska paras ihop med en APU baserad på Zen. Då det handlar om en ny arkitektur är det rimligt att anta att en övergång till DDR4 och att AMD frångår sockel FM2+, som introducerades med A-serien Kaveri.

AMD har ännu inte avslöjat några konkreta detaljer om Zen förutom att arbetet leds av den välrenommerade CPU-arkitekten Jim Keller, som parallellt leder arbetet för den pin-kompatibla och högpresterande ARM-kärnan K12.