Mobilt bredband 4G/LTE byggs fortfarande ut för fullt världen över, men är i länder som Sverige numera förhållandevis utbrett. Trots att många fortfarande väntar på utbyggnad arbetar standardiseringsorgan på att spika efterträdaren 5G och här är elektronikjätten Samsung månt om att visa vägen.

Tidigare under förra året aviserade Samsung att bolaget gjort stora framsteg inom utvecklingen av 5G. Genom att hitta ett sätt att utnyttja millimeter-vågband kunde företaget uppnå Gigabit-hastigheter över 28 GHz-bandet på upp till två kilometers avstånd från en basstation.

Nu har Samsung tagit tekniken till racingbanan och mätt hastigheter när en bil kör i 110 km/h, motsvarande en motorväg. Under testet klarade bolaget av att nå en nedladdningshastighet på 1,2 Gb/s eller 150 MB/s, det vill säga avsevärt högre än vad 4G/LTE klarar i båda praktiken och teorin.

Samsung mäter även den maximala hastigheten som går att uppnå med den potentiella 5G-tekniken. Med en enhet placerad inte långt från en basstation uppgår nedladdningshastigheten till hela 7,5 Gb/s, motsvarande närmare 940 MB/s.

Nämnvärt är att tekniken fortfarande är i sin linda och att Samsung hoppas uppnå hastigheter som är tiotals, om inte hundratals, gånger högre än 4G/LTE. Samsungs teknik kallas 5G Rainbow har lagts fram som förslag till andra industriaktörer och standardiseringsorgan, där Samsungs förhoppning är att den ska lägga grunden för nästa 5G-standard och börja kommersialiseras 2020.