EU-domstolen underkände i våras datalagringsdirektivet, med hänvisning till att det inte är förenligt med unionens bestämmelser om mänskliga rättigheter. Detta ledde till att operatörer upphörde med att spara trafikdata, detta trots att datalagring fortfarande ingår i svensk lagstiftning. Merparten operatörer har dock återupptagit detta efter påtryckningar från Post- och telestyrelsen (PTS).

Internetoperatören Bahnhof har valt att inte följa PTS föreläggande och att hålla hög profil i integritetsfrågorna, bland annat genom att anmäla sig själva med målet att få den svenska lagstiftningen prövad. Nu har reglerna prövats i Stockholms förvaltningsrätt, som den 13 oktober beslutat att de svenska reglerna står fast.

Det innebär att operatörer är fortsatt skyldiga att i sex månader lagra trafikdata, som i sin tur ska kunna användas för brottsbekämpande ändamål av exempelvis polisen. Till följd av detta förelägger PTS Bahnhof att återuppta datalagringen från och med den 24 november. Beslutet är förenat med ett vite på fem miljoner kronor, som Bahnhof kommer tvingas betala om de väljer att inte följa föreläggandet.

– Vi är tyvärr inte förvånade. Självklart kommer vi att överklaga. Men samtidigt har vi en plan B för att skydda kunderna mot massövervakningen. Detaljerna kommer senare, men jag känner mig lugn, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

I ett pressmeddelande berättar Bahnhofs vd att han inte är förvånad över beslutet och att bolaget kommer överklaga. Karlung gör även gällande att bolaget har ett ess i rockärmen för att skydda kunderna mot massövervakning, men väljer att i dagsläget inte avslöja några närmare detaljer.