Finurliga hembyggare hittar konstant nya användningsområden för enkortsdatorer, där Raspberry Pi tack vare god funktionalitet till ett lågt pris är populärast idag. I sommar släpptes datorn Model B+ som sades vara den slutgiltiga evolutionen av Raspberry Pi, men samtidigt utlovades även en prispressad variant.

Nu lanseras Raspberry Pi Model A+, som utvecklats med ett lågt pris och liknande funktionalitet som Model B+ i åtanke. Hjärtat är likt föregångarna systemkretsen Broadcom BCM2835 på blygsamma 700 MHz och mängden primärminne tar ett steg tillbaka från 512 ned till 256 MB.

Förutom lägre primärminne märks även färre anslutningsmöjligheter, då kortsidan endast har en USB 2.0 och ingen Ethernet. Detta har möjliggjort en krympning av moderkortets längd från 86 till 65 millimeter, samtidigt som dess strömförbrukning är 20–25 procent lägre än ursprungliga Model A.

I övrigt är modellen i stort densamma som senaste Model B+ och placeringen av de 40 stycken GPIO-pinnarna samt monteringshål är identiska, detta för att göra den kompatibel med alla tillbehör och utrustning utvecklad för Model B+.

Raspberry Pi Model A+ har ett rekommenderat pris på 20 dollar, motsvarande cirka 185 kronor inklusive moms och ska finnas tillgänglig hos återförsäljare inom kort.