Inledning

Det finns tre stora kontinuerliga trender, eller ska vi säga trendfloder som flyter igenom det moderna datorsamhället, nämligen de grafiska operativsystem som människor använder. Andra floder har sprungit fram och sedan torkat ut. Ytterligare andra har krigats bort i domstolar. Vi talar om Linux, OS X och Windows. Dessa tre representerar i stort sett tre olika paradigmer för att hantera en dator, som inte skiljer sig så väldigt mycket åt.

Efter att ha bråkat länge med Windows 286 minns undertecknad precis när jag såg Windows 3 första gången. Det var något nytt. Något snyggt. Något blåskärm. Tillförlitligheten för fönstersystem var inte så god på 1980-talet, som man var van vid från MS-DOS.

myself.jpg

Följande text är en rekapitulation av historien, dels som undertecknad minns den, dels som ett par andra tekniker i SAFA-gruppen minns den. Det handlar om folk som arbetat med datorer ända sedan PDP-10-tiden, byggt datorhallar och monterat reservkraftgeneratorer. Idag är de flesta av dem antingen databasguruer, elektronikutvecklare eller systemansvariga på större företag och slåss dagligen med det system världen både hatar och älskar mest av allt.