Strax innan jul framgick uppgifter om att volymtillverkning av nästa Macbook Air inleds i det första kvartalet 2015, där en helt ny design för första gången sedan 2010 är att vänta. Detta uppges ackompanjeras av samma färgval som dagens Iphone och Ipad, det vill säga silver, guld och "rymdgrått".

Nu framgår ytterligare detaljer, som stärker uppgifterna om att datorn förutom ett nytt yttre får passiv kylning. Processorn sägs komma ur familjen Broadwell-Y och serien Core M, som Intel i början av nästa år uppdateras med flera nya modeller. Däribland flaggskeppet Core M 5Y71 med två kärnor och möjligheten att kliva upp till 2,9 GHz – detta trots det låga TDP-värdet 4,5 W.

Andra detaljer är att Apple inte helt oväntat satsar på en trimmad profil, vilket medför flera stora förändringar mot dagens modeller. Den första är att pekplattan blir utan inbyggda, tryckbara, knappar. Det andra är att 3,5 mm-anslutningen för ljud försvinner och ersätts med någonting ännu ospecificerat.

Datorn väntas få minst en USB-anslutning av standarden USB 3.1, som till skillnad från USB 3.0 klarar hastigheter på uppemot 10 Gbps istället för 5 Gbps. Apples fokus på en slimmad profil gör det även möjligt att anslutningen blir av den nya Type-C, vilken kräver en adapter för koppling av traditionella USB-enheter.

Samtidigt upprepas uppgifterna om att skärmen blir en 12-tummare med så kallad Retina-klassning, vilket är synonymt med hög punkttäthet. Med produktionsstarten i åtanke är det rimligt att anta att Apples nya Macbook Air lanseras under våren alternativt framåt sommarmånaderna.

Källa: Expreview.