Halvledarjätten Intel trummar för mobilitet på CES 2015. Lanseringen av Broadwell-U för Ultrabook får nu sällskap av lågprisplattformen Cherry Trail, som ersätter Bay Trail-T för surfplattor baserade på såväl Windows som Android.

Några mer ingående detaljer avslöjas inte, men vad som är känt sedan tidigare är att Cherry Trail får fyra processorkärnor Airmont i uppemot 2,7 GHz – en vidareutvecklad variant av Silvermont från Bay Trail-T.

Processorkärnorna samsas med en ny grafikdel enligt arkitekturen Gen8, som känns igen från Broadwell. Numera tillhandahålls 16 beräkningsenheter – upp från endast fyra stycken i den äldre plattformen. Cherry Trail tillverkas likt Broadwell med 14-nanometersteknik.

Till den nya plattformen hör en utökad satsning på Intel Realsense, där en 3D-kamera med tillhörande mjukvara gör det möjligt att styra gränssnitt med gester. Denna kan dessutom användas för lösenordsfri inloggning. Därutöver stöder Cherry Trail Intels modem i XMM 726x-serien för mobilt bredband via 4G/LTE.

Att Intel inleder leveranserna av Atom "Cherry Trail" innebär att partnertillverkarna tillåts visa upp nya produkter baserade på den nya plattformen. Dessa kommer dock inte dyka upp på marknaden förrän senare under 2015, eller som Intel uttrycker det, någon gång i årets första hälft.