När Microsoft lanserar Windows 10 blir det inte bara ett nytt operativsystem utan även ett gemensamt ekosystem för alla typer av enheter, från telefoner till plattor, hybrider och traditionella persondatorer. Vad som inte fått lika mycket uppmärksamhet är att mjukvarujätten även stöper om Windows för Internet of Things eller IOT, det vill säga integrerade miniatyrsystem för att förvandla vardagliga pryttlar till smarta nätverksanslutna enheter.

I samband med introduktionen av en ny generation av enkortsdatorn Raspberry Pi tillkännager Microsoft att det blir Windows 10 även för denna lilla enhet, dessutom helt gratis och utan någon extra kostnad. Microsoft är dock fåordiga och väljer att inte avslöja några fler detaljer än så, utan lovar istället att hålla alla uppdaterade om framtidsplanerna via utvecklingsprogrammet för Windows IOT.

Den uppgraderade Raspberry Pi 2 är fullt kompatibel med den ursprungliga Model B, men innehåller betydligt mer påkostad hårdvara. Höjdpunkten är den fyrkärniga systemkretsen Broadcom BCM2836 (Cortex-A7) i 900 MHz, som ska vara sex gånger snabbare än föregångaren. Samtidigt fördubblas mängden primärminne till 1 GB LPDDR2.

Precis som tidigare landar prislappen på 35 dollar eller motsvarande cirka 360 kronor inklusive moms. Leveranserna inleds omgående.