Det är inte helt okontroversiellt att släppa nya grafikkort med äldre kretsar, något som både AMD och Nvidia är skyldiga till. Det kanske tydligaste exemplet är den nuvarande Radeon 200-serien, där egentligen enbart Hawaii och senare även Tonga kan ses som nya arkitekturer. Resten är praktiskt taget äldre grafikprocessorer i ny skepnad.

Enligt uppgift till SweClockers är det nu mer eller mindre bekräftat att AMD planerar att göra detsamma i den kommande Radeon 300-serien. Flaggskeppen utrustas med grafikprocessorn Fiji, som också är den enda riktiga nykomlingen. Därefter följer grafikkort med allt från välbekanta Hawaii till mellanklassaren Tonga och lättviktaren Bonaire.

Den nya grafikprocessorn Fiji bygger på arkitekturen Graphics Core Next 1.3 och är först ut med staplade minnen eller High Bandwith Memory. Det sistnämnda ger 4 GB videominne från SK Hynix med en sammanlagd bandbredd på uppemot 640 GB/s, dubbelt upp från dagens Radeon R9 290X.

Tidigare rykten pekar mot att Fiji även får hela 4 096 streamprocessorer, cirka 45 procent fler än Hawaii i det mest påkostade utförandet. Lanseringen av Fiji med tillhörande grafikkort väntas äga rum under årets andra kvartal, sannolikt i samband med elektronikmässan Computex 2015.