Inledning

Få svenska industriprodukter har väl fått utstå så mycken mediakritik, smutskastning och grävande svammeljournalistik som stridsflygplanet Saab JAS 39 Gripen. Detta till trots är Gripen ett flygplan helt jämbördigt med de amerikanska stridsflygplanen, som manövrerar och strider precis lika bra som sina amerikanska kollegor. Naturligtvis skulle man vilja ha en simulator, så man kan spaka detta vidunder själv.

flygplansbild1.jpg

En mycket vacker bild av Gripen med landningsställen ute och med två rökgeneratorer. Foto: Oleg V. Belyakov

Hur naturtroget kan man egentligen bygga en Gripen-simulator idag, utan tillgång till hemliga militära uppgifter? Hur fungerar människa-maskingränssnittet i Gripen? Det får i huvudsak bli föremål för spekulationer, läsning av artiklar och utvärdering av de publika bilder som går att få tag i.

myself.jpg

Denna nöt försöker simulatorföreningen Swesim i Årsta utanför Stockholm knäcka i ett pågående bygge av en simulator. Swesim har god erfarenhet av att konstruera avancerade simulatorer och att snickra egen programvara till dem, så som vi tagit upp tidigare, och när simulatorn är färdig kommer man att kunna flyga Gripen tillsammans med föreningens Viggen-simulator, som står i rummet intill.